Maskinene maler inne på Stjernelaks. 38 ansatte vil i løpet av dagen ha slaktet opp mot 160 tonn laks gjennom to skift. Det er formidable mengder fisk som hver og en er i kontakt med slakteriansatte for slakting, klassifisering og pakking. Men jobben, før fisken havner hos Hetland og hans folk, består av et finjustert samspill og teamarbeid. Et teamarbeid som spiller på naturens premisser og som langt på vei bestemmer arbeidsdagen for de som jobber på Stjernelaks.
Vær og vind påvirker
— Vær og vind har avgjort en viktig rolle, forteller Hetland som i ruskete vær ofte sjekker båttrafikkappen om natta for å vite hvor brønnbåten på vei til slakteriet befinner seg. Det har nemlig alt og si for produksjonen dagen etter.
— Laksen blir også påvirket av uforutsette hendelser, så vi må også hele tiden overvåke fiskens form og helse før den kommer hit.
Det handler om planlegging og rutiner for fabrikksjefen for å sikre god drift av slakteriet. I 2021 slaktet Grieg Seafood Rogaland nesten 27 000 tonn til sammen.
Fleksible ansatte
Livet på slakteriet er litt uforutsigbart, medgir han. Tross vanntette planer, kan mye skje som forrykker arbeidsdag og rutiner for de ansatte.
— Som slakteriansatt må man være forberedt på at det er slik det er. Jeg berømmer folkene her for å forstå at produksjonen i sjøen påvirker arbeidsdagen. Som leder er det mitt ansvar å informere og holde folk i prosess på forhold som påvirker arbeidsdagen deres.
Viktig å bygge et godt lag
Derfor er det viktig for Lars Martin å være til stede, både i slakteriet og på kontoret hvor en hel vegg er malt med de verdenskjente ordene «You’ll never walk alone».
Å bringe 20 kvadratmeter Liverpool-filosofi inn i slakteriet, påkaller mest latter og smil.
— Den kontorveggen får meg alltid i godt humør. Ordene er også en god påminning til meg som leder om å bygge og opptre som et lag. Stjernelakslaget er de aller beste, og hadde lett kjempet om gull i Premier League. Jeg har stor interesse av fotball, og vanligvis er det jo en viss rivalisering mellom lagene på en arbeidsplass. Mange i staben her holder med lagene fra landene de kommer fra. Fotball er gøy, og det viktigste av alt det uviktige.
Like rent som på sykehuset
Fabrikksjefen viser rundt på anlegget. Prosedyrene er omfattende når du skal vise besøkende fabrikken, med håndvask, fotposer, skifte av tøy, på med rene frakker og hodeplagg, ut og inn av ulike hygienesoner.
— Vi bruker enorme ressurser på bakteriologi og hygiene. All fisken herfra skal du kunne spise rå. Det er like rent her på slakteriet som tallerkenen på en restaurant. Hygienen her er på nivå med en operasjonssal på et sykehus. Vi snakker om mattrygghet og det stilles strenge krav.
God dyrevelferd er god butikk
Reglene for slakting av laks i Norge stiller krav om at all fisk skal bedøves før avliving.
— Det er et viktig ledd i arbeidet med skånsom behandling under hele produksjonen. Fisken skal ikke være stresset og ha det behagelig. Jo bedre blir kvaliteten. Så god dyrevelferd er også veldig god butikk.
«You’ll never walk alone» er en god påminning til meg som leder om å bygge og opptre som et lag.
Vokst opp i kjeledress
Lars Martin er utdannet kokk, har seilt ute, jobbet som snekker og lastebilsjåfør, før han fikk jobb som linjeleder på Stjernelaks i 2003. Han var også logistikkansvarlig og nestleder i mange år før han til slutt overtok som slakterisjef.
Han er vokst opp på ei øy i kjeledressen med finklærne under. Samme hvor han skulle, måtte han i båt.
— Om vi skulle til kompiser, på skole, på trening eller i kirka - alt skjedde med båt.
Trives dårlig i byer
Tilknytningen til hjemplassen ble også avgjørende da han valgte å flytte hjem etter 15 år på Karmøy. Nå bor han på Finnøy med kone og barn.
— Det er utrolig flott å bo her, samtidig som jeg har enn god jobb. Jeg er ikke skapt for et liv i byen med masse folk.