Rogaland

— Jeg gleder meg hver dag til å gå på jobb

Noe av det mest spennende han leser er Mattilsynets forskrifter, og han elsker internkontrollsystemer. Nerd? — Et stort ja, svarer Fredrik Hetland Granberg som vurderer å innføre avviksmeldinger innen kvalitet på heimebane også.

Fredrik jobber som kvalitetsmedarbeider på Grieg Seafood sitt slakteri på Sjernarøy.

Den ellers sindige hedmarkingen snakker på inn og utpust når han skal beskrive hvor morsomt og interessant han synes det er å jobbe med kvalitet og kvalitetssystemer.

— Jeg har virkelig havnet på rett plass. Jeg stortrives og gleder meg hver dag til å gå på jobb.

Kvalitet betyr alt i matproduksjon

Matproduksjon og kvalitet henger nøye sammen. Å sikre mattrygghet er et fag styrt av et hav av lover og forskrifter. Det handler om hygiene, rutiner og prosedyrer for alt som foregår på fabrikken. Myndighetskravene er mange, og Grieg Seafood Rogaland er også sertifisert i ulike ordninger som også har fokus på å dokumentere og analyserer hvordan man jobber og resultatene man oppnår.

Fredrik har jobbet med sjømat i hele sitt liv. Han startet imidlertid som butikkslakter, før han gikk over til sjømathandler og tok sitt fagbrev nummer to. I mange år arbeidet han på fiskebutikken Knutstad og Holen på Hamar. Der stod selvsagt kvalitet høyt på dagsorden, og bedriften som var lokalisert milevidt unna kysten er landskjent for kvalitetsvarer innen fisk og skalldyr. Flere priser har de også vunnet for sin egen røkte laks, forteller Fredrik.

Som å vinne i Lotto

— Jeg jobbet der i over 11 år, så nå kan jeg anatomien på alle fiskeslag, ler han.

For på Knutstad og Holen bearbeidet de fisken selv for salg og til sin egen fiskematproduksjon, så det har blitt noen timer for Fredrik, med tonnevis med fisk, skjærfjøl og kniv.

Savnet etter kyst og hav, og lysten til å prøve noe annet, var drivkrafta bak flyttingen til Rogaland.

— Med to barn på den gang 1 og 3 år, var tida inne for å gjøre alvor av lysten til å komme nærmere konas familie. Vi hadde allerede et godt nettverk her og det var sommerferien i 2022 som ble utløsende da vi begge ble tilbudt både jobb og hus. Det er som å ha vunnet i Lotto!

Resultatene av kvalitetsarbeidet

Tonnevis med laks går gjennom slakteriet på Sjernarøy hver eneste dag. For Fredrik består arbeidsdagen av prøvetaking og dokumentasjon av prøvesvar, i tillegg til det han omtaler som verifikasjonsarbeide. Arbeidsoppgavene i løpet av en dag er mange og varierte og det meste handler om å etterleve myndighetenes krav og de jobber etter føre-var-prinsippet.

— At jeg personlig er lidenskapelig opptatt av hygiene, er også hjelpsomt i jobben. Arbeidsoppgavene er varierte og det er gøy!, bedyrer han med entusiasme.

— Resultatene av kvalitetsarbeidet er åpenbare, og dersom vi glipper på noen områder, vises det umiddelbart på prøver eller andre ting vi måler og dokumenterer. Det er ikke bare viktig, det er inspirerende og gøy å se at alle arbeidsoppgavene vi gjør for å forebygge, virker.

«Å være i en bransje som bruker store ressurser på utvikling av bærekraftig matproduksjon, er utrolig interessant.»

Fredrik Hetland Granberg

Skap din egen karrierevei

Og det er nettopp biologiske utfordringer som er laksebransjens jobb nummer en.

— Det er dyr vi jobber med så vi må sikre gode vilkår fra rogn til maten er på bordet. Å være i en bransje som bruker store ressurser på utvikling av bærekraftig matproduksjon, er utrolig interessant.

Arbeidsmiljøet på fabrikken er godt, med mange hyggelige ansatte med mange ulike arbeidsoppgaver. Han framholder den kollegiale stemninga og liker «åpne dører», som han omtaler muligheten til å svinge seg innom sjefens kontor for en prat og en kopp kaffe.

— Her kan du skape din egen karrierevei, på mange måter, ved å være nysgjerrig og interessert i å prøve ulike oppgaver innen produksjonen. Vi er også i en bransje hvor utvikling av utstyr og arbeidsoppgaver skjer i raskt tempo.

Dagens ordensmann

Fredrik er litt som en klassens ordensmann som følger opp og noterer og påpeker feil og mangler.

— Ja, jeg blir kanskje sett på som litt pirkete, men jeg elsker det! For det er bare det som gjelder for å sikre kvalitet! Vi jobber for å unngå avvik, men om de oppstår, må de lukkes, som det heter. Det handler om å påpeke hva som er gjort feil og deretter vite hva man skal gjøre for å unngå nye avvik.

En del av personligheten

Han innrømmer at egenskapen nøyaktighet og grundighet også er en del av personligheten, og at det kan være en fordel når man velger å jobbe med kvalitet. På hjemmebane, derimot, blir det sjelden topp stemning av å irritere seg over feil stabling i oppvaskmaskina.

— Jeg skjønner at jeg kan virke irriterende når jeg stabler om, sier han og fortsetter med latter og nye spøker:

— Kanskje jeg skal innføre avviksmeldinger på hjemmebane også. En nylig hendelse med en avglemt pizzadeig på kjøkkenbenken, kvalifiserer til en avviksmelding, mener han.

— Deigen var lagd på 1,78 gram gjær som langt i fra tålte 48 timer i varmen.

Hva skjedde?

— Deigen gikk i matavfallet, og ansvarlig for avviket? Den må jeg ta på meg selv!

Og om noen lurer: Han fikk blankt nei av kona når han luftet ideen om et privat avvikssystem hengende på kjøleskapet.

Relaterte artikler