Rogaland
Ble kjent med jobben gjennom skygging
Jobbskygging ble veien inn i havbruksnæringa. Joakim Narrevik (23) skygget en akvatekniker og bestemte seg der og da for å gå samme vei.

Har du hørt om ordningen med jobbskygging? Her skal elever bli kjent med et yrke ved å være med noen på jobben deres. Gjennom slike møter med arbeidslivet håper man at elevene gis muligheter til å reflektere over yrkesvalg for egen framtid. For Joakim gikk det akkurat slik.

— Jeg hadde ikke peiling på hvilken retning jeg skulle velge på videregående skole. Så fikk jeg følge en akvatekniker på jobb og besluttet der og da at det var veien jeg ønsket å gå.

Ble solgt der og da

— Jeg hadde ikke peiling på hvilken retning jeg skulle velge på videregående skole. Det var far som ledet meg mot at kanskje oppdrett kunne være noe for meg. Jeg fikk følge en ansatt på et oppdrettsanlegg og ble solgt der og da.

Det ble naturbruk og akvakultur på videregående for Joakim. Kanskje var det ikke helt tilfeldig at det skulle ende slik. Kanskje var det nettopp en far som kjente sønnen sin godt, som ga det lille puffet i retning naturbruk. For Joakim har alltid likt frilufsliv og fiske, og nå er det på mange måter nettopp det som er rammen rundt jobben som lærling i akvakteknikk på lokaliteten Tollaksholmen.

Jobb med mye ansvar

— Vi får være mye ute i all slags vær. Vi kjører båt og gjør masse arbeid på flåtene og på oppdrettsringene. Merda her er 160 meter i omkrets, forklarer han.

— Nedi her svømmer 140.000 fisk som vi passer på og ser til mange ganger om dagen. Min jobb er å røkte fisken og sjekke at alt er på stell. Fisken fôres fra sentralen på Judaberg, men vi som er her ute, følger alltid med. Dette er matproduksjon. Det er spennende, men også en jobb med mye ansvar.

— Vi får være mye ute i all slags vær ute. Min jobb er å røkte fisken og sjekke at alt er på stell. Nedi her svømmer 140.000 laks og merda er 160 meter i omkrets, forklarer han.

Elsker turnusjobbing

Joakim jobber turnus med 12 dager på og ni dager av. Han pendler en halvtime hver vei fra hjemplassen Kopervik. Turnusordninga passer ham perfekt, og det morsomme er at den også harmonerer med kompisene i oljenæringa sin turnus.

— Uten så mange andre forpliktelser privat, går det mye i venner og aktiviteter. Med like turnuser får vi tid til å være sammen, spille padel eller dra på turer.