Finnmark

Unik gründerbedrift sikter internasjonalt

Jørn-Roar Pedersen fikk en ide om å lage teknologi som var billigere og bedre enn den oppdrettsbransjen allerede brukte. Seks år senere har han 15 ansatte og en omsetning på 15 millioner kroner.

Alta-baserte Seacloud har utviklet sin egen sensorbaserte styringsplattform for oppdrettsnæringa. Teknologibedriften lager og leverer sensorikk, styringssystemer og programvare - en oppdretters sentralnervesystem for kontroll, oversikt og kunnskap om hva som skjer på et oppdrettsanlegg.

Skapt av mye vær og vind

Teknologien vi bygger til oppdrett tåler mye vær og vind. Værstasjoner som måler vind og bølger, utstyr som måler saltinnhold i vannet, som angir fôrmengde i siloene og hastigheten på fôring, som holder oversikt over død fisk, registrerer miljøet i sjøen - alt dette er viktig informasjon for en oppdretter. Vi samler alle disse dataene, og samordner og bearbeider data under en paraply og tilbyr en helhetlig løsning. Du får ikke utviklet software uten en solid infrastruktur, sier gründer og eier Jørn-Roar Pedersen som likevel framhever softwareløsningen som viktig del av produktet.

For hva gjør du med sensoriske målinger, uten å konstruere programmer som ser det som måles og kartlegges i en sammenheng.

Seacloud har i dag installasjoner på 150 oppdrettsflåter. Pedersen har et hårete mål om å bli en internasjonal teknologileverandør.

— Vi er en rå arbeidsplass som jobber med en spennende bransje som er utfordrende og framtidsretta. Kombinasjonen data og menneskelig kunnskap hos de ansatte, blir viktig for å se mønstre og bygge kunnskap over tid, som igjen kan brukes i produksjonsplanleggingen til oppdretteren, sier datagründer Jørn-Roar Pedersen.

Ønsker å vokse internasjonalt

For å vokse internasjonalt, ville en helhetlig implementering av systemet til store aktører med tilhold både i Norge og utlandet, ha vært et stort steg på veien, sier Pedersen, vel vitende om at oppdrettsteknologi fra Norge er ettertraktet internasjonalt.

Pedersen tror på Finnmark som en teknologihovedstad for denne type utvikling til næringer som opererer under røffe forhold og som trenger løsninger og teknologi som tåler vær og lange avstander.

Finnmark som teknologihovedstad

Finnmarksbedriftene vil alltid være en pådriver for utvikling. Vi har dessuten litt lavere kostnader for å drifte, og selv om Seacloud skal ha en sterk tilstedeværelse i Alta, er likevel bransjen uavhengig av hvor folkene er plassert, sier Pedersen som holder til på Trondheims-kontoret. Også Tromsø har fått en Seacloud-avdeling. Teknologiselskapet har ikke problemer med å rekruttere fagfolk.

Vi er en rå arbeidsplass som jobber med en spennende bransje som er utfordrende og framtidsretta. Det vanskeligste for oss er faktisk å få de store oppdrettsaktørene til å bestemme seg for at data er en viktig del av deres satsing. Her skulle vi ønske utviklinga gikk litt raskere.

Grieg Seafood Finnmark er kunde av Seacloud og har tatt i bruk utstyr og dataprogramvare på flere av sine lokaliteter.

Datagründer Pedersen er opptatt av deling av data, og universell utforming.

Å samordne og dele data er også begynnelsen på en videreutvikling. Når datamengden blir stor nok danner det grunnlag for maskinlæring og kunstig intelligens, såkalte big data, som bidrar til å se mønstre og kunne analysere variasjoner. Kombinasjonen mellom data og menneskelig kunnskap til de som jobber på anleggene, blir viktig for å se mønstre og bygge kunnskap over tid, som igjen kan brukes i produksjonsplanleggingen til oppdretteren.

Pedersen ser også for seg at teknologien de har utviklet også kan gjøre nytte for andre bransjer. Reiselivsbedrifter og andre som jobber ute på vidde, fjord og fjell, vil for eksempel kunne dra nytte av sensorstasjoner for vær og vind.

Å få tillit og posisjon til å løse utfordringer, forbedre løsninger og skape teknologisk innovasjon, er utrolig viktig.

Seacloud-gründer Jørn-Roar Pedersen

Født og oppvokst med Grieg

Grieg Seafood Finnmark er kunde av Seacloud og har tatt i bruk utstyr og programvare på flere av sine lokaliteter. Daglig leder Jens Harald Jenssen i Seacloud sier selskapet har utviklet seg sammen med Grieg Seafood.

Vi er på mange måter født og oppvokst med Grieg. Å få tillit og posisjon til å løse utfordringer, forbedre løsninger og skape teknologisk innovasjon, er utrolig viktig. Til det trenger vi kunder som Grieg Seafood. Et slikt samspill er viktig og skaper attraktive og solide arbeidsplasser, sier Jenssen.

— Vi har inntrykk av at overskuddet i bedriften går tilbake til lokalsamfunnene i form av nye investeringer hvor varer og tjenester kjøpes lokalt. Jeg mistenker at forslaget om grunnrente er fattet uten at politikerne vet hvordan pengestrømmene går lokalt, sier daglig leder Jens Harald Jenssen.

Negativ til grunnrentebeskatning

Jenssen følger debatten om innføring av grunnrente med argusøyne.

Som en av flere underleverandører til Grieg Seafood, er vi avhengige av at selskapet tjener penger og reinvesterer. Vi har inntrykk av at overskuddet i bedriften går tilbake til lokalsamfunnene i form av nye investeringer hvor varer og tjenester kjøpes lokalt. Det som nå skjer, når ordrer settes på vent eller avlyses, er foruroligende. Det skumle er mistanken om at avgjørelsen er fattet uten at politikerne vet hvordan pengestrømmene går lokalt, sier Jenssen. Seacloud, derimot, mener han ikke vil rammes som underleverandør, likt andre som leverer varer og tjenester knyttet til nye investeringer i bygg, anlegg og andre installasjoner.

For næringslivet generelt, vil grunnrentebeskatningen slik den er foreslått, ramme hardere i lokalsamfunnene der oppdrettsnæringa opererer, enn det regjeringa trolig har tenkt i bestrebelsen å få tak i større del av overskuddet i bedriftene.

Daglig leder Jens Harald Jenssen, Seacloud

Seacloud kan bli en vinner

Vi vil heller kanskje oppleve økt pågang. For oppdrettsnæringa vil ikke forsvinne, de vil måtte jobbe ytterligere for å effektivisere drift og ta ned kostnader. Datatekniske løsninger og datastyring, vil derfor bli mer aktuelt i bedriftene, og det kan bli fordelaktig for oss. For næringslivet generelt, vil grunnrentebeskatningen slik den er foreslått, ramme hardere i lokalsamfunnene oppdrettsnæringa opererer, enn det regjeringa trolig har tenkt i bestrebelsen å få tak i større del av overskuddet i bedriftene.

Hovedbildet:
Seacloud har i dag installasjoner på 150 oppdrettsflåter. Seacloud har et hårete mål om å bli en internasjonal teknologileverandør.

Relaterte saker