395 finnmarksbedrifter leverer varer og tjenester til Grieg Seafood Finnmark i 2020
Et godt stykke ut i Altafjorden ligger Korsfjorden. Skal du besøke stedet med bil, må du ta ferga fra Nyvoll. For bedriftens viktigste kunder, kystflåten og oppdrettsanleggene, ligger slippen og det mekaniske verkstedet perfekt lokalisert. Noe også de siste års regnskapstallene bekrefter, med en tredobling av omsetningen for Korsfjord Slipp fra 2017 til dagens over 3 millioner i omsetning.
Havbruk gir oss jobb hele året
— Takket være havbruksnæringen, har vi arbeid hele året. Mens vi tradisjonelt har hatt det mest hektisk i vårmånedene med vedlikehold for fiskeflåten, krever havbruksproduksjonen at vi kan levere tjenester hele året. Ja, det blir fjernet mange tau fra propeller i løpet av året, ler Kvernmo.
395 bedrifter
Korsfjord Slipp AS er en av de 222 lokale bedriftene i Alta kommune som leverer tjenester til Grieg Seafood Finnmark for til sammen 220 millioner kroner. Totalt i kommunene Nordkapp, Hasvik, Hammerfest, Gamvik, Loppa, Lebesby og Alta kjøpte oppdrettsselskapet varer og tjenester for 430 millioner kroner av til sammen 395 bedrifter i 2020.
Vi foretrekker lokale leverandører til våre tjenester der de er konkurransedyktige.
Nærhet viktig
— Vi er opptatte av lokal tilhørighet, så når det kommer til underleverandørene våre som konkurrerer på pris, så foretrekker vi lokale leverandører til våre tjenester der de er konkurransedyktige, sier samfunnskontakt Roger Pedersen.
— Vi jobber med levende fisk, og er avhengige av kjapp responstid. Vi har samarbeidet med det lokale næringslivet over lang tid. Derfor kjenner de til både våre utfordringer og forventninger når de skal levere sine varer eller tjenester.
Skaper store verdier
Selv om Alta ikke er den kommunen hvor Grieg Seafood har mest produksjon, bor nær halvparten av selskapets totalt 250 ansatte her. Nye ringvirkningsanalyser fra NOFIMA viser at i Alta er 650 mennesker i kommunen direkte og indirekte sysselsatt i næringa. Disse inkluderer verdiskaping gjennom hele verdikjeden fra akvakultur til foredling og vareinnkjøp.
Utvikler hverandre
Flere Altabedrifter har i løpet av flere år vært med å utvikle oppdrettsselskapet, og sine egne bedrifter.
— Gjennom spennende samarbeid har vi alle tatt mange steg framover i utvikling. Vi har ofte nye og utfordrende problemstillinger som trenger løsninger, sier Pedersen og trekker fram «oppfinnelsen» til AB Elektro som med hjelp av vindmøller og solceller skapte en mobil strømforsyning for å sikre data og telefon til oppdrettsflåtene.
— Det er et konsept som kan tilbys for kunder i hele verden, og et godt eksempel på synergier som skapes mellom oss og våre leverandører, legger Pedersen til.
Kort utrykningstid
Også slakteriet på Simanes har gjennomgått en total rehabilitering siden oppstarten på 80-tallet. Nye og moderne løsninger har vært et krav i tråd med både teknologisk utvikling og skjerpede krav til mattrygghet. For rørleggerbedriften Haugen Rør AS, har fabrikken på Simanes vært en fast kunde i snart to tiår.
— De er vår desidert største kunde. Vi slipper alt vi har i hendende om det skjer noe med vann og avløp på fabrikken. Som matprodusent er de ekstra sårbare, og en driftsstans på fabrikken kan få store følger, sier daglig leder Tor Roger Haugen.
— Vi har ansvar for alt av vedlikehold og service av vann og avløp. I fjor var vi også engasjert i en større renovering, så i dag er alt av rør og vannsystemer nytt og topp moderne.
Hovedbildet:
Bjørne Kvernmo er nok mest kjent som Norges siste selfanger. Nå har han fulle ordrebøker på slippen i Korsfjord, hvor det er laksenæringa som gjelder.