Øksfjord-bedriften syr sammen nye miljøløsninger for havbruk
Det er nesten ikke til å tro, at det går an å fjerne ett års groing fra det mange kvadratmeter store luseskjørtet uten bruk av vaskemidler. Like imponerende er det å ha funnet opp «vaskemaskinen» som gjør det mulig å rengjøre de store konstruksjonene.
Ny maskin på tegnebrettet
— Vi har utviklet en maskin med inspirasjon og systemer fra storbilvask, forteller Johansen og viser fram en vaskehall med enorme dimensjoner. Vasken foregår under høytrykk, og selve vaskeren er patentert. Enda en vaskemaskin skal snart få plass i hallen.
— Den er på tegnebrettet. Det er en videreutvikling av denne, basert på de erfaringene vi så langt har gjort oss, sier Johansen.
Johansen som er fra Øksfjord, startet prosjektet med Brisk Aquaservice med grunnarbeider og bygging via sitt eget entreprenørfirmaet OKJ Transport. Nå er han daglig leder i den 1000 kvadratmeter store bedriften han selv var med å bygge.
Dette er en spennende satsing, og det er flott å være med på utviklingen av miljøløsninger for oppdrettsbransjen.
Miljøløsninger for oppdrettere
— Dette er en spennende satsing, og det er flott å være med på utviklingen av miljøløsninger for oppdrettsbransjen.
I overkant av ti millioner kroner er investert i den nye bedriften i Øksfjord. Kundene per i dag er Grieg Seafood og Norway Royal Salmon.
Satsingen betyr 8-10 arbeidsplasser i Loppa kommune. Grieg Seafood sine ambisjoner om å etterlate seg minst mulig miljøavtrykk, er den direkte årsaken til at gründer Truls Malm i Brisk Safety satset nettopp her. Det er Brisk Safety som har utviklet luseskjørtet Grieg Seafood bruker. Entreprenørbedriften som jobber med miljøvennlige råvarer i sine produkter, har også inkludert returavtaler som sikrer at råmaterialene gjenvinnes etter endt bruk.
Gjenbruk i praksis
— Og det er viktig for å sikre at produktene skal få lang levetid og til slutt brukes som råvarer i nye produkter. I luseskjørtene og den kunstige tareskogen er plastprodukter erstattet av miljøvennlig PVC. Produktene er patenterte og produseres i samarbeid med Protan. Andre miljøforurensende bestanddeler som tau og bly er også byttet ut med miljøvennlige materialer, forteller Johansen.
— Og det beste av alt, er at vi vedlikeholder utstyret, reparerer og bytter ut deler. Dette er også et viktig miljøtiltak. Utstyret varer lenger når vi reparerer og utbedrer utstyret, samtidig som vi også sørger for gjenbruk av materialer som ikke lenger lar seg reparere
Syr og reparerer
Ei egen sømlinje med symaskiner og ruller med stoff, tau og andre materialer, krever en hel produksjonshall for seg selv. Her reparer de slitte deler, og de ansatte driver resirkulering i praksis. Det er til tider tungt arbeid med de store konstruksjonene. For å holde luseskjørtet nede, eller den kunstige tareskogen stille i sjøen, bruker de stein og kjetting som synk. Bevegelsen i vannet sliter på stoffet, som blir reparert med nytt stoff og nye sømmer når det tas på land.
— Det kan være snakk om å håndtere ei vekt bare i synk på 1000 kilo per luseskjørt, forklarer Johansen.
Akkurat nå pågår også et arbeid med å bytte ut alt tauverket på Grieg Seafood sitt utstyr, med det norskproduserte blå og hvite miljøtauet de har fått satt i produksjon kun til bruk for Grieg Seafood.
Løsningene er gull verdt
— Vi skal redusere plastbruken vår. Tau utgjør en stor andel av den marine plastforsøplingen langs kysten. Et viktig tiltak er å sørge for at plasten blir gjenvunnet, og sikre sortering slik at den kan brukes igjen. Målet er en helhetlig og sirkulær håndtering av plast, uten forsøpling og plast på avveie, sier Roger Pedersen, samfunnskontakt i Grieg Seafood Finnmark.
Da må man arbeide på tvers av bransjer og kompetanse, ifølge Pedersen, for sammen å finne miljøløsninger.
— Konkrete, praktiske satsinger som samarbeidet vi her har med Brisk Aquaservice, er gull verdt. Her blir teori omsatt i praksis og miljøgevinsten kan dokumenteres, sier Pedersen som forteller at kravene miljø i alle deler av matproduksjonen er sterkere og strengere en noensinne.
Hovedbildet: Gjenbruk i praksis. — Her reparerer vi luseskjørtene og gir dem nye sesonger i sjøen. Dette er viktige miljøtiltak, for vi sørger også for gjenbruk av materialer som ikke lenger lar seg reparere, sier daglig leder Ole Karstein Johansen i Brisk Aquaservice i Øksfjord.