Finnmark
Lokalt Altafirma eksporterer sine løsninger til Canada
AB Elektro fikk en utfordring de måtte løse. Løsningen ble vind og sol som bidrar til å forsyne oppdrettsflåtene med livsviktige telesignaler.

I øde områder, langt fra strøm og internett, ligger ofte oppdrettslokalitetene. Like avsidesliggende befinner gjerne basestasjonene seg, de som gir oppdrettsflåtene internettsignal og telefonforbindelse. Og de trenger også strøm for å kunne levere. Ingen oppgave er for vanskelig for AB Elektro, heller ikke om de må finne løsninger som ingen før dem har gjort.

Utfordret av kunden

Vi ble utfordret til å bygge en frittstående basestasjon som kunne levere strøm til de ulike senderne. Grieg Seafood er en spennende kunde, som gir oss tillitt til å gå løs på uløste oppgaver hvor vi må finne opp og skape nye løsninger, sier daglig leder Harald Farstad.

Flyttbar hybridstasjon

Løsningen ble en flyttbar kontainer med alle komponentene inni som trengtes for å drive antenna. Med vindmøller og solceller får kontainerne strømmen den trenger for å gi oppdrettslokaliteten den livsnødvendige telekommunikasjonen de er avhengig av for å produsere laks og drifte en moderne fôrflåte. At stasjonen kan demonteres og flyttes, er også en stor fordel for å unngå permanente inngrep i naturen.

Grieg Seafood er en spennende kunde, som gir oss tillitt til å gå løs på uløste oppgaver hvor vi må finne opp og skape nye løsninger

Harald Farstad, daglig leder AB Elektro

Solceller og vindmøller

Det er ikke bare å forsyne basestasjonene med strøm, for også de ligger gjerne øde til. Løsningen ble fornybar solenergi og vindkraft. En vindmølle og flere solcellepaneler er montert på kontaineren. Et nødaggregat er på plass, men det flotte er at stasjonene stort sett drives utelukkende av fornybar energi. Ta kontainerne på Magerøya for eksempel, der blåser det stort sett hele tida så vindmøllen produserer nesten all strømmen batteribankene i kontaineren trenger. I perioder med lite vind om sommeren, lader vi med solenergi. Der har aggregatene aldri vært i bruk, sier prosjektleder Ole Aleksander Isaksen

Med disse flyttbare kontainerne, proppet med teknisk utstyr drevet av fornybar energi, har AB Elektro skapt noe helt nytt og unikt, som kan bli løsningen innen telekommunikasjon og radiosignaler for flere bransjer i utilgjengelige områder.

Kjøpt opp av Bravida

Vi har bygd fire like hybridstasjoner til nå og har fire til under bygging som skal til Grieg sine anlegg på Newfoundland. Nå har vi funnet oppskriften, så vi ser ikke bort i fra at flere kan interessere seg for løsningen, sier Farstad som medgir at det er slike prosjekter det er spennende å jobbe med. Prosjekter AB Elektro vil fortsette med også etter oppkjøpet fra Bravida.

Verdens nordligste lokalitet ligger i Vannfjorden rett ved Nordkapplatået. Med vindmøller og solceller får basestasjonen strømmen den trenger for å gi oppdrettsanlegget livsnødvendig telekommunikasjon.

Stor havbrukskompetanse

Vi har opparbeidet oss stor havbrukskompetanse som vi skal fortsette med i tillegg til alle de nye oppgavene vi får etter sammenslåingen, sier Farstad om at bedriften han startet i de små med fire ansatte har vokst til 34

Og det er de ansatte som er viktigste. Vi har gjort mange ting riktig, og det er en tid for alt. For AB Elektro handler det om å utføre faget vårt og få fortsette med utfordringer som denne til Grieg Seafood. Og det skal vi gjøre som Bravida også, med flere ansatte og mye ny kompetanse som vi får ta del i.

Hovedbilde: Harald Farstad (t.h) og Ole Aleksander Isaksen fikk en utfordring de måtte løse. Nå eksporterer de oppfinnelsen sin til utlandet.

Relaterte saker