Finnmark
Smiler bredt igjen over å være i jobb
Røkter Alf Eirik har fått kjenne på kroppen hvor hardt folkedomstolen urettmessig kan ramme. Åpenhet og jobb på merdkanten ble redningen.

Alf Eirik Johansen fester blikket på dataskjermene sine. Millioner med laks kaster skygger over bildene, skygger som kan fungere som en dyster påminnelse om Alf Eiriks mest krevende år og dager. I dag er heldigvis smilet tilbake.

Velger åpenhet

— Jeg har valgt å være åpen om min bagasje. Alle visste, jeg følte meg dømt av samfunnet, uansett om domstolen sa noe annet, forteller han.

— Jeg var nok på mitt svakeste da jeg kommer hit, sier han om dagen han fikk en ny sjanse som røkter i Grieg Seafood.

Alf Eiriks mørkeste kapittel starter som en konflikt i en tidligere jobb. De ansatte mistenkte at de ikke fikk lønna de hadde krav på, og Alf Eirik som den gang var arbeidsleder, stilte seg bak de ansatte i krav om lønnskompensasjon.

Konflikten tok en vond og uventet vending da Alf Eirik ble beskyldt for underslag. Han ble avskjediget på grunn av økonomisk utroskap. Den alvorlige beskyldningen ble starten på et tre år langt mareritt som endte i rettssalen, hvor konklusjonen ble at der skulle aldri avskjedssaken vært. Riksadvokaten frafalt saken, og aktor medga at saken aldri skulle vært løftet inn i rettssalene.

Dersom andre kan lære noe av mitt tilfelle, er åpenhet alltid viktigst, og arbeidsgivere som ser mennesket og ikke bare historien.

Alf Eirik Johansen

Seier for hardt arbeid

— Jeg husker dommeren sa til meg at dette er en seier for alle hardtarbeidende mennesker i Norge. Så i morgen kan du feire.

Dommen falt 31. april, dagen etter var det 1. mai og arbeidernes frihetsdag. Bokstavelig talt for Alf Eirik. Men han syntes det var vanskelig å feire. Han var utslitt og hadde lite mental styrke igjen etter årevis med kamp. Han fryktet også folkedomstolen som ei sterk og usynlig kraft.

Folkedomstolen

— Alle visste, alle lagde sine egne historier. Ingen røyk uten ild, liksom. Det hjalp bare litt, for meg selv og mine nærmeste, at rettssystemet ga meg medhold i en sak jeg visste var riv ruskende gal fra begynnelse til slutt. Jeg førte en kontinuerlig kamp på hjemmebane for å holde maska og være sterk. Denne saken måtte ikke ramme familien. Det var selvsagt vanskelig å unngå, for vi fikk etter hvert også merke at saken tæret på privatøkonomien. Avskjed på grunn av økonomisk utroskap gir ingen rettigheter i NAV-systemet, heller ikke i de mange årene saken ikke var avgjort i retten. Da jeg fikk jobb i Grieg Seafood sa kona mi rett ut til en leder av meg, «dere har berga mannen min».

Følelsesladd jobbstart

Å starte i jobben som røkter på Vinnalandet var en sjelsettende opplevelse med imøtekommenhet og profesjonalitet av arbeidskolleger han skulle jobbe sammen med.

— Følelsene den mottakelsen ga var overveldende. Der og da fikk jeg en ny sjanse etter dystre år med straffeforfølgelse. Jeg har gledet meg hver dag til å gå på jobb siden jeg startet om vikar her i november 2017, sier Alf Eirik mens han styrer spakene som styrer foringsmaskinene. 2,5 millioner laks fordelt på 16 merder får servert frokost på lokaliteten Vinna utenfor Hammerfest. Det skjømmes tidlig i desember og laksen spiser mindre i mørket.

— Jeg styrer formengden ut fra lakens spise- og bevegelsesmønster. Kameraene i merdene er mine øyne, og vi følger med hele tiden.

Alf Eirik på jobb sammen med to gode kollegaer. Fra venstre Jonas Mansika, Anders Svendsen og Alf Eirik Johansen

Stor mestringsfølelse

Alf Eirik kom fra en annen bransje og startet arbeidet på Vinnalandet med å vrenge notposer for rengjøring. Det er formidable størrelser og vekt som skal håndteres når notposen fisken svømmer i skal opp for rengjøring.

— Det var fysisk hardt arbeid som ga mestringsfølelse.

Siden har oppgavene blitt flere og han har fått fast jobb. Det er likevel arbeidskollegene, samholdet og at de ansatte tar vare på hverandre, som er den største verdien for Alf Eirik. Han har fått erfare på kroppen hvor viktig jobb og arbeidsmiljø er for et menneske. Turnusen hos Grieg Seafood innebærer ei uke på og ei uke av flåta og lokaliteten Vinnalandet.

— Da blir trivsel viktig. Vi liker å være sammen på jobb. Vi er her for å passe på og flåta er overvåket døgnet rundt, men de timene vi ikke har vakt gjør vi sosiale ting som å trene, ta badstu, fiske og lage mat fra landbasen i Kårhamn.

Vi tuller ikke med renholdet av båtene. Det handler om hygiene og forebygge smitte, sier Alf Eirik.

Fotball og hytteliv

Uka på hjemmebane handler mye om helt hverdagslige aktiviteter og fotball og treninger sammen døtrene som spiller fotball.

— Og hytta på Seiland, den er vi alle sammen glade i.

Flere kolleger kommer opp i kontrollrommet for en kaffepause. Tonen er munter og latteren sitter løst. Alle vet om Alf Eirik sin historie.

— Å få fortelle og være åpen er liksom min seier. Dette har også vært en sak i pressen, hvor alle parter medgikk at personalsaken skulle vært løst annerledes. Det ble min oppreisning. Og når jeg i tillegg er åpen, er på mange måter opplevelsen av forfølgelse brutt.

Alf Eirik får gode skussmål fra sine kolleger. Han beskrives som en samlende person med godt humør.

— Jeg har mye å takke bedriften og kolleger for. Og dersom andre kan lære noe av mitt tilfelle er åpenhet alltid viktigst, og arbeidsgivere som ser mennesket og ikke bare historien.

Hovedbilde:

Stor variasjon i arbeidsoppgavene på sjøen. «The devil is in the details», sier Alf Eirik og fintuner trykk og mengde fôr han sender ut til fisken i merda

Relaterte artikler