Finnmark

–Æ kan å arbeide, æ har skjært torsketunger fra æ var 10 år gammel!

Jonatan Forsstrøm (21) fra Sørøya, "Storfiskens Rike", har prøvd seg på studier innenfor elektro og automasjon. Han kjente til slutt at det var havbruk han skulle satse på.

Jonatan smyger seg rundt merda på 160 meter med et våkent blikk på laksen som svømmer rundt, og er ikke i tvil om at han har valgt rett vei. I 10 dager er han i praksis på Grieg Seafoods anlegg i Altafjorden.

All i Jonatans familie jobber i sjømatnæringen. 21-åringen har ingen planer om å bryte familietradisjonen.

En familie hekta på sjømat

I vår familie så jobber alle i sjømatnæringa. Mamma har over 30 års erfaring på fileen og pappa er sjef på fiskebruket, sier Jonatan. I tillegg ror en bror fiske og en annen er kaiformann på bruket.

Torsketunger begynte jeg å skjære som tiåring, og tjente mine første tusenlapper der. Har jo allerede 10 års erfaring, humrer Jonatan som så vidt er fylt 21 år.

Gode råd fra bror

Jonatan har vært innom Alta og Hammerfest videregående skole, men det var på Nordkapp VGS at han virkelig traff på de fagene han likte.

Jeg gikk i tenkeboksen etter jeg slutta på Hammerfest og fikk meg et halvt år på fiskebruket. Det var bror min som foreslo at jeg heller burde satse på havbruksutdanning. Jeg er født og oppvokst med fisk, og det er det jeg kan.

Jonatan er sterk og klar på at Nordkapp VGS er en kjempeskole, passe stor og elevene får god oppfølging av lærerne.

Den beste skolen jeg har gått på, anbefales på det sterkeste, sier han som snart er ferdig med sine to år.

Jonatan har fulgt sin interesse for fisk og studert havbruk på Nordkapp videregående skole. Nå er han i praksis på anlegg.

Stortrives med oppgavene

Det sies ikke så mye under arbeidsoperasjonen, men Jonatan er våken og ser fort hvor han kan være med å bidra.

Jeg stortrives her ute på oppdrettsanlegget. Her er det fin variasjon mellom faste oppgaver og oppgaver som dukker opp og bare må fikses. Ingen dager er like, og jeg får bruk for alt det jeg har lært. Det er kjempeviktig med praksis under utdanninga, det er da vi får prøvd teorien vi har lært.

Jeg er født og oppvokst med fisk. Det er det jeg kan!

Jonatan Forsstrøm, havbrukselev på Nordkapp videregående skole

Satser alt på ett kort

Neste steg for Jonatan er lærlingetid, der han skal bruke alt han har lært på skolen. Og frem til det er planen klar:

Jeg har tenkt ta ungdomskvota med torsk og få meg noen uker på fiskebruket på Sørvær, sier Jonatan som gjør det han liker aller best – jobbe med fisk!

Fullt fokus når avkastnota trekkes inn i forbindelse med lusetelling.

Hovedbilde – Jonatan har et godt grep om håven i den daglige røktingen av fisk på anlegget.

Relaterte artikler