Finnmark
Servicetekniker Alfred glemmer aldri dagen for 30 år siden da han sklei på isen på båtrekka
Det kunne sett annerledes ut. Han er en av mange i oppdrettsnæringa som har opplevd å skade seg på jobb. Nest etter fiskeri er havbruk den sektoren i norsk yrkesliv med høyest risiko for arbeidsulykker.

Den gang jobbet han i et annet havbruksselskap. Det var storm og vannet slo over dekket den vinterdagen for godt og vel 30 år siden da Alfred Olsen var uheldig under en arbeidsoperasjon han hadde utført tusen ganger før.

Det er ofte da det skjer, sier Alfred om det fatale hoppet fra flåta og over i båten hvor han overså isen på rekka. Det gikk veldig galt.

Oppdrettsbåten han skulle om bord i lå fortøyd til flåta. Alfred og noen kolleger skulle sette flere tamper på den for å sikre den bedre mot uværet.

Jeg sklei på isen og falt mellom båt og flåte. Bølger og vind, alt var i bevegelse, foten kilte seg fast og kneet ble brukket feil vei. Jeg lå fortsatt på båtdekket, mens vannet skyllet over dekk. Smertene var uutholdelige og jeg kan vanskelig beskrive dem. Det var hinsides vondt!

Å få ham opp fra båten til fôrflåta ble også en strabasiøs operasjon, men det skulle bli verre da ingen redningstjeneste kunne hjelpe Alfred fra oppdrettslokaliteten og inn til sykehuset i Hammerfest. Det var for dårlig vær for ambulansebåten, og helikopteret vurderte det likedan. Han måtte vente til dagen etter.

Vi fant litt smertestillende på flåta, som døyvet smertene noe.

Neste morgen hadde det løyet litt og Alfred ble fraktet til land og videre til sykehuset.

Her ble det slått fast at alle sener i kneet var røket. Så ble det flere operasjoner og så fulgte et langt rehabiliteringsopphold.

Jeg måtte lære å gå på nytt igjen. Og jeg måtte omskolere meg, og tok kystskippereksamen, kranførerskole og sertifikat som yrkesdykker.

Vi kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å tenke sikkerhet i alt vi gjør

Berit Seljestokken, produksjonssjef sjø i Grieg Seafood Finnmark

Det har gått mange år siden ulykken, og Alfred er tilbake i havbruksnæringa som servicetekniker hos Grieg Seafood. Kneet er skiftet ut med protese og funger utmerket i dag.

Alfreds historie er en viktig påminner om viktigheten av det kontinuerlige sikkerhetsarbeidet, drilling av prosedyrer og trening vi gjennomfører for alle ansatte uansett hvor i bedriften de jobber, sier Berit Seljestokken som er produksjonssjef for alle operasjoner på sjøen i Grieg Seafood Finnmark.

Sikkerhetsarbeidet i næringa har kommet langt, slår en Sintef-rapport fast, likevel kan det alltid bli bedre.

Store maskiner, tungt utstyr, mange ulike operasjoner hvor også naturkreftene spiller inn, gjør våre ansatte utsatte for risiko. Vi lever hver dag med denne risikoen og kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å tenke sikkerhet i alt vi gjør, sier Seljestokken.

Alfred overser ingen ting på sine inspeksjonsrunder i motorrommet.

Alfred Olsen rekker ut hånda for å støtte pasasjerene om bord i båten som skal frakte oss fra Hammerfest til lokaliteten Vinnalandet. Klok av skade, som han sier, blir han hver dag minnet på hvor hurtig det kan gå galt. Og ulykkesstatistikken for både fiskeri- og havbruksnæringa viser nettopp høye tall for uhell og sågar dødsulykker med fall mellom båt og kai.

Fire store båter, fire mindre båter og fire flåter er servicemekaniker Alfreds Olsens ansvar. Her skal alt fungere og arbeidsordrene kommer jevnt og trutt fra kolleger godt spredt i regionen.

Min jobb blir å prioritere viktighet og hva som haster mest. Vi har et stort fokus på reparasjoner, så det handler ofte om å utbedre eksisterende utstyr med nye eller brukte deler. Det er egentlig få ting som kan vente når det kommer til flåtene og utstyret som trengs der laksen vokser opp, sier Olsen som liker at puls og adrenalin varierer i løpt av arbeidsdagen.

Jeg liker det uforutsigbare, jeg liker at vi lykkes med å løse utfordringer, sier Olsen med overbevisning og en ytre, stoisk ro.

Du må være typen til det, medgir han og mener han har arvet mora som aldri var stresset og som løste utfordringer trygt og sikkert på sparket.

Vi har nettopp tatt i bruk tau med egne Grieg Seafood-farger. Nå kan vi ikke skylde på noen andre om det dukker opp blått og hvitt tau i fjæra, sier Alfred som er opptatt av at det ser reint og ordentlig ut rundt anleggene våre.