Det eneste hun visste med sikkerhet da hun valgte utdanning innen naturressursforvaltning var at hun ikke ønsket en jobb hvor hun hadde ansvar for folk eller økonomi! Drømmen var å få jobb i Statens Naturoppsyn og arbeide på fjellet. Så ble hun fabrikksjef på Simanes i stedet. I dag har hun 55 fast ansatte, eller 100 om man regner med vikarene. Sammen produserer de laks for over en milliard kroner i året. Her råder de store tallene, både i verdi og vekt når 57.000 lakser skal gjennom slakteriet hver dag i den mest hektiske perioden på høsten.
Å være til stede på fabrikken hver dag er det aller, aller viktigste for meg.
Menneskene viktigst
—Å produsere laks er målrettet arbeid med fokus på kvalitet og optimal drift i alle ledd. Den viktigste innsatsfaktoren, maskiner og teknologi til tross, er menneskene som jobber her. Jeg er stolt over hva vi har fått til sammen de siste årene. Det har krevd et hav av nye beslutninger, omstilling og forbedringer. Jeg har gode ansatte og et godt lederteam rundt meg. Og være til stede på fabrikken hver dag er det aller, aller viktigste for meg.
Stor beslutning
Finnsnes-jenta kom til Alta for 15 år siden for å studer naturressursforvaltning på Høgskolen i Finnmark. Hun var blant landets yngste fabrikksjefer da hun ble headhuntet i 2016. Sjefen så Stines lederegenskaper, og samtalen hun trodde skulle handle om helt dagligdagse ting, var tilbud om å bli fabrikksjef.
—Det var en stor beslutning å ta, samtidig som det var en mulighet jeg måtte gripe. Egentlig liker jeg ikke forandringer, men det har jamenn denne reisen lært meg å få et annet forhold til.
Utbygging for 30 millioner
For arbeidslivet er som kjent i evig endring. Å være øverste ansvarlig i en produksjonsbedrift handler om å sikre en optimal drift med ansvar for folk og maskiner.
Det sist året har Stine ledet en etterlengtet utbyggingen av fabrikken. Bedriften har investert 30 millioner i nye garderober og møterom, men kanskje viktigst av alt er den flunkende nye kantina med daglig lunsjbuffet, delikate møbler, duse farger og panoramavinduer ut mot Altafjorden.
—Endelig har vi fått et hyggelig sted å samles i løpet av arbeidsdagen. Staben har ulike arbeidsoppdrag, og vi har mange nasjoner samlet. Et rolig og pent sted å ta pausene, gjør noe med folk, mener Stine som med sin interesse for interiør og design, selvsagt har hatt hånda på rattet her også.
—Moseveggene her, de bare måtte vi ha, sier hun og stryker hånda over den levende mosen som henger som store kunstverk på kantineveggen.
Internasjonal stab
Å ha mange nasjonaliteter samlet, er også blant oppgavene fabrikksjefen blir mer og mer fascinert av. Betydningen av å forstå ulike kulturbakgrunner og kjenne litt til hver enkelt sine private historier, er konkret og viktig kunnskap for en leder mot å produsere optimalt med god kvalitet.
—Å ha en jobb utgjør en betydelig forskjell for mange folk. Da har også vi som bedrift et stort ansvar. Ikke alle oppgavene på slakteriet krever faglig bakgrunn, og da handler det om opplæring i alle ordets betydninger. Vi oppfordrer til språkkurs, vi hjelper til med papirarbeid mot det offentlige om det er arbeidsinnvandrere det er snakk om. Kort sagt, det meste, fordi det er viktig for å sikre god arbeidskraft, sier Stine som ofte er i samtaler med både UDI og ambassader på vegne av sine folk.
—Og å ha gode liv i Alta utenom jobben, er viktig for å prestere på jobb.
Å ha en jobb utgjør en betydelig forskjell for mange folk. Da har også vi som bedrift et stort ansvar.
Samles på fritida
Stine beskrives som entusiastisk og løsningsorientert av sine kolleger. Under koronakrisa og utfordringene den skapte med tanke på utenlandsk arbeidskraft, klarte hun kunststykket og lokke 49 altaværinger til jobb i fabrikken.
—Det er ikke til å legge skjul på at fabrikkarbeidet ikke alltid oppfattes som attraktivt. Det er vått og til tider kaldt i lokalene, det er mye vann, blod og fisk. Da blir det desto viktigere å samles til hyggelige samvær utenom arbeidstida, sier hun og ramser opp padletur på Altaelva, scootertur over vidda og deilige middager med mat og drikke.
—Ja, også har vi lagd musikkvideo sammen!
På intervju med 12 øl i veska
Musikk var faktisk det viktigste for Stine den dagen hun skulle på intervju for sin første jobb som administrasjonssekretær i Grieg Seafood. Hun ler når hun tenker tilbake på at hun satt i intervjuet med 12 øl i bagasjen.
—Iført ei t-skjorte med «Pretty from Alta city». Jeg var bare opptatt av å rekke bussen til Døgnvillfestivalen i Tromsø. Det skulle heldigvis hun som intervjuet meg også.
Ny revolusjonerende frysemetode
De rakk begge bussen og Stine fikk jobben. Administrasjonssekretær Stine avanserte raskt til ansvarlig for salg og transport av laks til Russland, før hun fikk jobb i fabrikken. Fabrikken som faktisk har vært slakteri siden slutten av 80-tallet, har de siste årene tatt sjumilssteg mot en ny og forbedret utgave. Neste steg inn i framtida for Stine blir å få på plass en ny og revolusjonerende kjølemetode som reduserer behovet for å frakte laks på is.
—Vi har investert i teknologien som innebærer rask nedkjøling av laksen. Laksen blir sitt eget kjølemedium og eliminerer behovet for is i kassene. Fordelen her er forbedret kvalitet, samtidig som den reduserer karbonavtrykket vårt i produksjon og transport, spesielt til markeder langt borte som Asia og USA.
Hun blir ofte spurt om neste karrieresteg.
—Jeg trives her, og er slett ikke ferdig med Alta. Heller ikke fabrikken. Jeg er stolt over alt vi har fått til av forbedringer og utvikling den siste tida, og jeg elsker fritidslivet her med jakt, terrengsykling og friluftsliv.