Finnmark
Nordavindsfolket vil styrke sjøsamisk kultur i tradisjonelle sjøsamiske områder
– Vi har ikke hatt tradisjon for å snakke om kulturen vi mistet. Da Nordavindsfolket ble etablert tok det helt av. Folk ønsket virkelig en sjøsamisk samlingsplass.

Det forteller Torgrim Helgesen, leder i Nordavindsfolket. Behovet for å skape et sted for tilhørighet og for å sette sjøsamekulturen på dagsorden, mener han var stort. Det tok ikke mange ukene fra de etablerte seg til de hadde 150 medlemmer, i kommunen med drøye 3000 innbyggere.

Vinterfestival med sjøsamisk vri

Det samiske språket og viktige elementer fra den sjøsamiske kulturen som næringsutøvelse, mat og håndarbeid, står høyt blant aktivitetene til Nordavindsfolket. Gjennom kurs og møter, seminar og foredrag, ønsker de å rette søkelys på og ta tilbake deler av kulturen de har mistet. De har fått etablert sitt eget sjøsamiske senter midt i sentrum av Honningsvåg. Herfra planlegger de i disse dager ulike aktiviteter de skal bidra med under Sunshine Winter Festival. Det er Honningsvåg sin markering av at sola er tilbake. Mørketida er over og det feires med kunst og kultur over flere dager i januar.

– Da blir det lavvo med tilbereding av fiskemat. Åpningskonserten vi hadde planlagt da Nordavindsfolket ble etablert for ett og et halvt år siden, ble koronautsatt til vinterfestivalen. Nå kommer endelig Rolfa for å spille. Vi skal også ha et seminar om oppdrett. Grieg Seafood har sett viktigheten av vår organisasjon, og vi har inngått en samarbeidsavtale over to år. Vi hadde vært nedlagt uten deres støtte. Vi har slitt med å hente støtte til våre aktiviteter andre steder, sier Helgesen.

Ønsker dialog og samarbeid

Selv om Nordavindsfolket er politisk uavhengige, legger Helgesen vekt på viktigheten av å snakke med en felles stemme overfor næringsaktører som Grieg Seafood.

– Det er ikke til å legge skjul på at det er mange meninger om oppdrett. Når vi ikke har hatt noen arena å lufte meninger og synspunkter på, oppstår mange myter og oppfatninger og frontene kan bli steile. Jeg tror på dialog, jeg tror det er viktig å være med på samtalen. Samarbeidet gir oss mulighet til å få vite hva selskapet gjør og planlegger, og sånn kunne si vår mening og påvirke, sier Helgesen. Han peker også på at selskapet er en viktig arbeidsplass i kommunen, med mange ansatte med sjøsamisk bakgrunn.

Vil styrke sjøsamisk kultur

Grieg Seafood jobber med å bli bedre på å ta hensyn til sjøsamiske interesser og å få til bedre sameksistens i lokalsamfunnene selskapet har tilstedeværelse i, som har sjøsamiske tradisjoner.

– Vi lærer mye av vårt samarbeid med Nordavindsfolket. De utfordrer oss, og gir oss innspill på hvordan vi kan være med å bidra til å styrke sjøsamisk kultur og identitet der vi er. Det er en spennende reise vi er på sammen, som vi ikke helt vet hvordan vil ende, sier samfunnskontakt i Grieg Seafood Finnmark, Roger Pedersen.

Vi har ikke hatt en felles arena å lufte meninger og synspunkter på. Da oppstår mange myter og oppfatninger og frontene kan bli steile. Jeg tror på dialog. Samarbeidet med Grieg Seafood gir oss mulighet til å få vite hva selskapet gjør og planlegger, og derigjennom kunne si vår mening og påvirke.

Torgrim Helgesen, leder i Nordavindsfolket

Språk er viktig

Samisk språk er viktig, og kanskje satsingsområde nummer en for Nordavindsfolket. De har allerede gjennomført ei samisk språkuke med ulike aktiviteter, og de kjører språkkurs. Helgesen har selv gått på to samiskkurs, men han medgir at det er et vanskelig språk å lære. Oldemora snakket samisk, men det var slett ikke et språk han hadde aktivt forhold til som barn.

– Du må trene og praktisere. Når man ikke bruker det til daglig, er det vanskelig å holde kunnskapen i hevd. Du må også få mulighet til å oppleve samisk språk som en del av hverdagen.

Butikk merker mat på samisk

Det var også utgangspunktet for at de utfordret butikkeier Ketil Flor på dagligvarebutikken Joker i Honningsvåg til å merke matvarene på samisk.

– Det var en artig forespørsel å få. Klart vi er med! Vi merket 20-30 varegrupper, og det har blitt veldig godt mottatt. Vi synes det var så flott, at det som skulle vare ei uke, fortatt henger her. Vi skjønner også at det er litt banebrytende, for vi er visstnok den eneste dagligvarebutikken som merker matvarer på samisk. Heller ikke i samiske kjerneområder skjer det. Dersom vi får til en utbygging, som vi ønsker oss, skal vi faktisk gjøre merkinga mer permanent og litt finere, sier Flor som gleder seg over Nordavindsfolkets suksess.

Ketil Flor på Joker i Honningsvåg merker dagligvarene på samisk. – Jeg tror vi er den eneste matbutikken i landet som gjør det, sier Flor.

Ny sjøsamisk kraft

Helgesen og resten av styret i Nordavindsfolket tror at det er flere kystsamfunn som fortier sin sjøsamiske kultur, og at det er mange folk som føler seg alene om å sin samiske tilhørighet.

– Da vi tok initiativ til å etablere Nordavindsfolket opplevde vi at mange kom ut av skapet og erkjent sin sjøsamiske bakgrunn. Mange savnet et forum eller fellesskap for å vise stolthet over vår bakgrunn og historie. Nå skal vår kystsamiske identitet styrkes, ikke bare i Nordkapp, men langs hele kysten i nord, sier Helgesen som planlegger å vokse og etablere lokallag i andre distrikt.

Relaterte saker