Det sier Yngve og Rita Strøm som arbeider som frivillige på Alta matstasjon. Det er liv og røre på grovkjøkkenet på Betania i dag. Kurt Persen og Yngve Nilsen har nettopp vært på slakteriet på Simanes og hentet 40 kilo fersk laks. Yngve, som har jobbet som institusjonskokk i over 20 år, står klar med kniven. Her skal det fileteres og laksen skal fordeles i mindre forpakninger.
-For en kvalitet! Dette er super fisk, sier han.
Prosjektkoordinator for matstasjonen, Anna Maria Gabourel er også begeistret for det lokale råstoffet som er ankommet.
-Fisk og sjømat er ofte noe vi savner. Det er en vare vi sjelden får hit. Så samarbeidet med Grieg Seafood, kommer til å bli godt mottatt av våre brukere.
Alta matstasjon er etablert for å gi en hjelpende hånd til mennesker som trenger litt ekstra til mat på bordet. Samarbeid med næringslivet og arbeidet de frivillige legger ned, utgjør selve bærebjelken i tilbudet.
Over 1000 under fattigdomsgrensa
Over 1000 innbyggere i Alta lever under fattigdomsgrensen. 6,1 prosent av altabarna lever i familier med vedvarende lave inntekter. Alta matstasjon er etablert for å gi en hjelpende hånd til mennesker som trenger litt ekstra til mat på bordet. Samarbeid med næringslivet og arbeidet de frivillige legger ned, utgjør selve bærebjelken i tilbudet. Dagligvarebransjen bidrar med mat og bedrifter med utstyr de trenger for å drive gratisbutikken og henting og utkjøring av mat. Matstasjonen har avtaler med dagligvarekjeder og butikker lokalt, og de samarbeider med Tromsø Matsentral og mottar også overskuddsvarer derfra.
700 mennesker mottar mat
-Vi har 360 husstander som bruker oss. Noen henter overskuddsmat sporadisk når de trenger det, andre mottar mat regelmessig. Disse husstandene omfatter godt over 700 personer, hvorav 230 er barn, forteller Gabourel.
Hun har inntrykk av at antallet brukere har økt i det siste, som en konsekvens av pandemien som har ført til flere permitterte og arbeidsledige.
60 tonn mat reddet
Matstasjonen ble etablert i august 2020 og har omfordelt 60 tonn mat siden oppstarten.
-Vi liker også å tenke på at vi redder tonnevis med god mat. Når folk kommer og henter mat og takker for hjelpa, pleier vi å takke dem for at de kom og reddet maten. Å hente mat og motta bidrag til slike daglige behov, er for mange krevende og for noen litt tabubelagt, sier Gabourel.
-Vi ønsker å opptre med verdighet, og bryte med eventuelle tabuer og skamfølelse.
25 frivillige bidrar hele uka
En stab på 25 personer betjener butikken som er åpen to dager i uka. De kjører også ut mat til mennesker som har vanskelig for å hente selv.
-Andre gjøremål kan være som i dag, når vi tilbereder og fordeler råvarer i porsjoner til enslige eller familier, forteller Yngve Strøm.
-Det er en meningsfullt og artig jobb. Matstasjonen gleder mange mennesker og det gleder oss som får være med å bidra, sier Rita Strøm.
Skaper ei verdig jul
Det er stiftelsen Betania, som yter tjenester innen helse- og omsorg som står bak matstasjonen. Frivillighetsarbeidet står sentralt i stiftelsens mange prosjekter.
-Vi har hatt en forrykende utvikling i Alta matstasjon, og det skjer stadig nye ting. Nå nærmer det seg jul, og de fleste har begynt å glede seg. Vi vet at mange gruer seg, så vi i matstasjonen ønsker også å ta et ekstra tak for ei verdig og trivelig jul for brukerne våre gjennom «Juleaksjonen 2021», forteller Gabourel som inviterer både privatpersoner og næringslivet til å bidra med penger til de som trenger en ekstra håndsrekning fra fellesskapet.
Det er en meningsfullt og artig jobb. Matstasjonen gleder mange mennesker og det gleder oss som får være med å bidra
Hovedbildet:
-For en flott fisk! Anna Maria Gabourel (t.v) prosjektkoordinator i matstasjonen gleder seg over ferske råvarer som de nettopp har fått av Grieg Seafood Finnmark. Frivillighetsarbeiderne Rita Strøm, Yngve Nilsen og Yngve Strøm er godt i gang med tilberedingen til de mange som mottar mat fra matsentralen.