Finnmark

Grieg Seafood er en av nærbutikkens største kunder

Bjørg Masternes hadde ikke klart seg på dagligvarehandel alene, derfor driver hun campingplass, posthus, bibliotek, merker scooterløyper og brøyter vei. Selvsagt har hun mottatt en pris for å skape bolyst.

Det er som å komme på besøk til kjente, når du trer inn i butikken til Bjørg Masternes på Kunes. Kaffen er varm og alle som er innom blir invitert til bords. Butikken er virkelig bygdas samlingspunkt hvor du kan levere tipping og hente posten eller kjøpe fiskekort. Her har Bjørg og mannen Kjetil Hanssen i 11 år drevet bedriften «Kunes opplevelse og handel» på et lite sted hvor innbyggertallet minker fra år til år.

Butikken er ryggraden i bygda

-Kunes er virkelig ei fraflyttingsbygd, forteller Masternes som er født og oppvokst her og kjenner utviklingen fra et livskraftig samfunn med skole og flere arbeidsplasser til et sted med om lag 20 fastboende mennesker med en gjennomsnittsalder på over 50 år.

-Settefiskanleggene i nærheten, utgjør ryggraden i livsgrunnlaget til butikken. Grieg Seafood er faktisk en av våre aller største kunder, medgir hun.

Viktig arbeidsplass

Bjørg er glad for at næringsaktøren føler et ansvar for det øvrige næringslivet i regionen de opererer.

-På denne måten ser lokalbefolkningen på dem som viktige aktører som skaper arbeidsplasser og annen næring, sier hun.

Dagligvarebutikk med bibliotekfilial, campingplass og snøbrøyting er bare noen av ildsjel Bjørg Masternes jern i ilden på Kunes. - Kundegrunnlaget for butikken er lavt, så vi er glade for at Grieg Seafood bidrar som vår største kunde.

Mottok bolystpris i 2019

Bjørg har selvsagt mottatt fylkeskommunens bolystpris for sitt engasjement for Kunes. For det var slett ikke selvsagt at frisøren skulle ta over butikken som var i ferd med å legges ned i 2010. Og det var slett ikke god butikk å drive butikk.

-Følelsen og omtanken for hjemstedet ble avgjørende. Å miste nærbutikken er dramatisk for et hvert lokalsamfunn. De neste tettstedene i nærheten med butikk ligger fem mil unna.

Flere bein å stå på

Men kundegrunnlaget var allerede da lite, så hun og mannen måtte se seg om etter flere bein å stå på. Året etter etablerte de en campingplass på Kunes.

-Jeg hadde egeninteresse av å få treffe flere folk, ler hun galgenhumoristisk.

Jeg pleier å si at jeg har seks barn, hvor butikken er mitt sjette. Det er veldig tilfredsstillende å skape noe som folk setter pris på.

Bjørg Masternes

Skiløyper og bibliotek

Campingplassen ble raskt populær og førte til at Bjørg og mannen skapte flere tilbud som scooterløyper og snøbrøyting i bygda. Butikken har også flere funksjoner som tipping og post, og i den senere tid er de også filial for biblioteket i Lebesby. De administrerer også grustaket i bygda.

-Og vi kjører skiløyper. I starten var det mange spørsmål om hvem som skulle gå på ski her, liksom. Nå blir løypene flittig brukt, og nytråkkede skiløyper frister også utenbygds trimmere. De er også med å skape trivsel og gi et bidrag til folkehelsa.

Tilfredsstillende å bidra

Kunes opplevelse og handel omsetter for om lag seks millioner kroner. Det var først i fjor driverne kunne ta ut lønn.

-Jeg pleier å si at jeg har seks barn, hvor butikken er mitt sjette. Det er veldig tilfredsstillende å skape noe som folk setter pris på, sier Bjørg Masternes.

Hovedbilde: Butikken er bygdas samlingspunkt hvor du kan levere tipping og hente posten eller kjøpe fiskekort. Her har Bjørg og mannen Kjetil Hanssen drevet bedriften «Kunes opplevelse og handel» i 11 år.