Finnmark

Perleporten Kulturhus viderefører skaperkraften som alltid har bodd på Magerøya

Hvordan er det å bo her? Det er kanskje det mest vanligste spørsmål Tore Fosse og Birgit Lähdesmäki Johansen får. De lagde en musikal for å svare på spørsmålet, og tilbyr turister og gjester en helt unik opplevelse.

Forestillingen «Our Northernmost Life» er en ekte musikal om livet i nord. Det er også et reiselivsprodukt i særklasse. I Honningsvåg, på Perleporten Kulturhus, inviteres turister, fastboende og andre gjester til å se musikalen med Nordkapp sine egne ungdommer i hovedrollene. Rundt 10 ungdommer får hvert år en unik sommerjobb etter audition. Enkelte somre har de spilt 150 forestillinger om seg selv og livet de lever på 71 grader nord. I syv sesonger uten avbrekk, har den blitt spilt. Inntil i fjor sommer.

Få med deg hva som skjer på Perleporten Kulturhus her.

Korona-året handler om å holde ut

Kulturentreprenørene på Perleporten ser tilbake på et krevende år hvor ikke bare musikalen måtte utgå. Alt utgikk, nedstengt som samfunnet ble. Ikke en eneste cruise-turist ankom en av Norges største reiselivsdestinasjoner i Nordkapp.

-Det verste har vært å ikke få gjøre det vi brenner for gjennom å formidle kulturopplevelser. I godt over ett år har vi levd etter et gammelt råd vi fikk, om at det man virkelig trenger i denne bransjen er utholdenhet. Så vi har holdt ut, og ser framover mot neste år. Da må pandemien være under kontroll og vi kan ta løs på jubileumsåret til Perleporten kulturhus, sier Fosse.

Startet som bedehus

I 2022 er det ti år siden musikkskolelærer Tore og lærerkona Birgit åpnet Perleporten kulturhus som ligger midt i byens sentrum. Bygningen har en unik historie og startet som bedehus i 1950 og ble bygd under gjenreisninga av et nedbrent Honningsvåg. I 2011 fikk Tore og Birgit en glimrende ide om å fylle det slitne bedehuset med kultur og mennesker. Da hadde huset stått for fall i 10-15 år og trengte virkelig flittige hender for å gjenoppstå som konsertlokale, pub, møtelokale, selskapslokale, galleri og ølbryggeri, som det er blitt i dag. I tillegg tilbyr Perleporten konsulenttjenester og produksjonskompetanse innen kulturområdet.

Forteller historien til stedet

-Det var en drøm. Vi hadde snakket i mange år om kulturturisme. Å fortelle historien til stedet gjennom kulturelle aktiviteter, er en viktig drivkraft. Huset var slitent da vi overtok. Året etter kunne vi åpne, og neste år jubilerer vi.

Kreativitet og skapende energi

Tore Fosse kom til Honningsvåg i 1987 for å jobbe ett år ved musikkskolen. Som nyutdannet lærer innen musikk kom han til en by hvor det sydet av kreativitet og skapende energi. Her synger folk i kor og spiller i korps, de har sin egen filmfestival og de er viden kjent for sin lange og solide revytradisjon. Alle har hørt om Honningsvågrevyen, alle har hørt om filmskaper og bysbarnet Knut Erik Jensen. I de ti siste årene har Fosse og Johansen skapt Perleporten som viderefører den kulturelle sjelen og skaperkraften som alltid har bodd på Magerøya.

2022 skal bli et fantastisk år

Årets sommersesong har startet, og Perleporten har åpnet igjen, om enn med færre aktiviteter enn vanlig. Det har vært et stritt år, medgir Fosse, samtidig som perioden har gitt rom for lange tanker om framtida.

-2022 skal bli fantastisk på alle måter. Vi har utbyggingsplaner med et tilbygg som i seg selv skal vekke oppsikt og trekke gjester. Vi starter med den årvisse feiringa av solas tilbakekomst i januar med Sunshine Winter Festival. Vi har lagd forestillingen «Only the Church Left Standing», som vi egentlig skulle ha premiere i år i april for 100 anløp med Hurtigrutens ekspedisjonsskip. Og vi har musikalen Our Northermost Life. Flere forestillinger og konserter skal det bli, og mer øl og vin, legger Tore til og kan røpe at Birgit har brukt koronaledigangen til å skolere seg på vin. Bryggeriet i regi av Perleporten har også fått tid til å eksperimentere med tang og multebær i ølet!

Lever med Perleporten

-Vi har bevisst valgt å ikke drive restaurant, men vi har muligheten til å lage spennende forestillinger med mat, øl og vin. Så hvem vet?

Tore og Birgit ser fram til et gjenåpnet Norge, hvor vi både kan delta på arrangementer og ta imot gjester og gjenoppta normal drift.

-Vi lever av Perleporten – og vi lever i høyeste grad med Perleporten i alt vi gjør.

Hovedbilde: Perleporten er en kulturinstitusjon i Nordkapp kommune. Tore bare venter på å fylle opp lokalene igjen etter et magert år med corona.