Finnmark
Historisk løft i Skjervøy
Oppdrettsflåta Stallo er det nye verftet på Skjervøy sin første kunde. — Oppdrettsnæringa er og blir våre viktigste kunder, sier Håkon Alexander Olsen i Moen Skjervøy.

Familiebedriften fra Bakkeby som startet helt tilbake i 1923 av Peder Olsen, driftes nå av oldebarnet Håkon (38). Anlegget som i alle år har vært i Bakkeby, kunne nylig flytte inn i nye lokaler på Skjervøy. Nylig ble en det nye verftet og en storstilt utbygging av det nye industriområdet Sandøra til nærmere 300 millioner kroner, innviet og satt i drift.

Oppdrett blir viktig

— Vi stod overfor et skifte på mange måter i Bakkeby. Anlegget var gammelt, og de opprinnelige kundene i fiskeflåten ble færre fra år til år. Oppdrettsnæringa med sine servicefartøy og forflåter blir bare viktigere og viktigere, og det er de vi kan takke for at vi tør å satse, sier Olsen.

Utbyggingen i Skjervøy hilses svært velkommen av Grieg Seafood Finnmark.

— Et verft av denne størrelsen som kan ta de største oppdrettsflåtene våre, er av stor betydning for både oss og de andre oppdretterne i regionen, sier regiondirektør Vidar Aamo Nikolaisen i Grieg Seafood Finnmark.

— Det er viktig å ha tilbud og ulike servicefunksjoner i nærheten, så vi håper også at man lykkes med en utvidelse av industriområdet med flere servicebedrifter innen maritim næring, slik at vi får gjennomført alt som trengs når vi er på service hos Moen Verft.

— Vi er svært fornøyde med å ha fått et viktig servicetilbud lokalt, sier regiondirektør Vidar Aamo Nikolaisen. Nikolaisen og Grieg Seafood er daglig leder Håkon Olsens og Moen verft sin første kunde.

To hundeåringer fusjonerer

Bakkeby-verftet fusjonerte med det anerkjente Moen Verft som har sin base med tørrdokk og slipphall på Kolvereid i Namdal. Moen som også ble etablert for hundre år siden, var på jakt etter en samarbeidspartner i nord. Brikkene falt raskt på plass da kontakten med Olsen og Bakkeby-verftet var etablert og det ble klart at Skjervøy kommune stilte med ei tomt for industri, og Næringshagen i Nordreisa fikk Statens Industrivekstanlegg (Siva) med på satsingen.

Etablerer en service-hub

Moen Skjervøy har nå bygd en gigantisk industrihall med ei like stor mobilkran som tar store fartøy og flåter inn til vedlikehold og service. Satsingen har også krevd flere ansatte, og nå jobber de mot å rekruttere flere firma på Sandøra til en service-hub med tilbud innen maritimt utstyr, elektro og rørlegging.

— Verftet har 15 ansatte i dag, nesten dobbelt så mange som vi var i Bakkeby, og vi skal rekruttere flere. Vi kommer til å ligge mellom 20-30 ansatte. Men først må vi kjøre oss inn i nye lokaler og med nye kunder. Vi skal bli litt mer stuevarme før vi ekspanderer videre, sier Olsen som unektelig kjenner på et stort ansvar å videreføre arven etter oldefaren.

Enorme dimensjoner. Moen Skjervøy har bygd en gigantisk industrihall med ei like stor mobilkran som tar store fartøy og flåter inn til vedlikehold og service. Nå jobber de med å rekruttere flere firma på det nye industriområdet Sandøra - til en service-hub med tilbud innen maritimt utstyr, elektro og rørlegging.

Fører arven videre

— Jeg er født inn i verftet og har jobbet der hele min ungdom. Det har nok ligget i kortene at jeg skulle overta, men det har ikke vært noe press. Det var kanskje også tilfeldig, men også riktig tidspunkt, at det skjedde akkurat nå, sier Olsen som har jobbet 15 år i oljenæringa.

Fra oljebransjen

Han tok sitt første fagbrev på Bakkeby som industrimekaniker, før han startet i Equinor hvor han tok sitt andre fagbrev innen kjemi- og prosess. Han begynte å bli lei av pendlingen, medgir han, så da tilbudet om daglig leder-jobben kom, takket han ja. 28. mai forlot han Nordsjøen for siste gang, og 1.juni var han på plass på Skjervøy.

Olsen ser stor verdi i erfaringene fra oljebransjen, ikke minst lederansvaret han hadde.

— Helse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet fra petroleumsnæringa er gullstandarden og her har mange mye å lære. Jeg kommer til å ta med meg deler av denne inn i verkstedindustrien, det vil være av betydning for både oss og kundene.

— Løftet av Grieg Seafoods 300 tonn tunge «Stallo» er et historisk løft for framtida for et godt og langsiktig samarbeid, sier Håkon Olsen, daglig leder i Moen Skjervøy.

Historisk løft med «Stallo»

Grieg Seafoods flåte «Stallo» som til daglig ligger i Loppa kommune, er Moen Skjervøy sitt første oppdrag. En langvarig avtale med Grieg Seafood og andre oppdrettsselskaper er viktig og nødvendig for å forsvare de store investeringene.

— Vi kan si at løftet av 300 tonn tunge «Stallo» er et historisk løft for framtida for et godt og langsiktig samarbeid. Moen Skjervøy og lokalsamfunnet har fått sertifisert et flunkende nytt skipsverft i kommunen som betyr mange og viktige arbeidsplasser framover, sier Håkon Olsen.

Store muligheter til å vokse

Olsen ser et stort potensial for å kunne mangedoble veksten fra dagens omsetning på drøye seks millioner kroner.

— Havbruksnæringa skal også vokse, og plasseringen her i Skjervøy er super da det ikke har vært så mange tilbud her før innenfor vår bransje, sier Olsen.

Håkon Olsen ser et stort potensial for å kunne mangedoble veksten for verftet på Skjervøy fra dagens omsetning på drøye seks millioner kroner.