Finnmark

Her handler alt om sjømatproduksjon

— Loppa er en fiskerikommune hvor alt privat næringsliv handler om sjømatproduksjon, sier administrasjonssjef Remi Nilsen i Loppa kommune.

Det er optimisme og gode framtidsutsikter i den vesle Finnmarkskommunen som ligger helt på grensen til Troms fylke. Her pågår en formidabel sjømatproduksjon, som er selve bærebjelken for kommunen med 861 innbyggere. Mens folketallet i Finnmarkskommunen har gått drastisk tilbake de siste 25 årene, ser de nå tegn på at dette kan snu med å ha fått en befolkningstilvekst med 26 nye innbyggere i fjor.

— Det blir skapt store verdier per hode i vår kommune om dagen. Det betyr flere arbeidsplasser og økt innbyggertall, sier Nilsen.

— Vi har sjøareal nok som gjerne kan benyttes til næring, og da må det skapes komplementære næringer, og i sin tur flere innbyggere, sier administrasjonssjef Remi Nilsen i Loppa kommune. Foto: Lill Vivian Hansen, Altaposten

Betydelige inntekter

Oppdrettsnæringa får æren for økningen i både sysselsetting og den økende inntekstveksten for kommunen.

— Alt er knyttet til havbruk gjennom Grieg Seafood og Cermaq som er etablert her. Det koster 180 millioner kroner å drifte Loppa kommune, og med inntekter fra næringsliv og skatt går kommunen i pluss.

I tillegg til skatteinntekter er Havbruksfondet en betydelig inntektskilde med 16,6 millioner kroner årlig de siste årene.

— Dette er penger som går rett i driften av kommunen, så de er viktige, sier Nilsen.

Oppdrettsnæringa i Loppa kommune får æren for økningen i både sysselsetting og inntekstvekst i kommunen.

Villfisken gir bosetting

At den villfiskbaserte næringa vokser i Loppa, er likevel av størst betydning for kommunen. Denne industrien står som helhet for mer enn 6,9 prosent av privat sysselsetting i Finnmark fylke.

— Det er i Finnmark villfiskindustrien har aller størst betydning for sysselsettingen. Her hos oss sysselsetter hvitfiskindustrien 27 prosent av befolkningen.

Den siste presenterte ringvirkningsrapporten fra Nofima viser at fiskeindustrien generelt gir betydelige bidrag til lokalsamfunnene både når det gjelder sysselsetting, verdiskapning og skatteinntekter.

«Å legge til rette for at lokalsamfunnet får ta del i verdiskapningen gjennom å levere varer og tjenester til oppdrettsnæringa, skaper også viktige arbeidsplasser i kommunen.»

Administrasjonssjef Remi Nilsen, Loppa kommune

Viktig å kjøpe tjenester lokalt

— Vi har to fiskemottak i kommunen og ett lakseslakteri. Dette er bedrifter som trenger stabil arbeidskraft og som gir kommunen bosetting og skatteinntekter. Oppdrettsselskapene sysselsetter færre folk i selve produksjonen, og mange ansatte pendler. Da blir det desto viktigere at oppdrettsselskapene bruker det øvrige næringslivet i kommunen og skaper ringvirkninger. Vi har god dialog med selskapene og synes knoppskyting med andre etableringer og bedrifter som også skaper arbeidsplasser, er svært viktig.Disse betyr også inntekter og bosettinger i kommunen. På denne måten gir lakseproduksjonen mye tilbake til lokalsamfunnene de drifter i.

Nilsen framholder at samspillet mellom kommunene som stiller areal til disposisjon og oppdretterne, er svært viktig.

— Oppdrettsnæringa må legge til rette for at lokalsamfunnet får ta del i verdiskapningen gjennom å levere varer og tjenester til oppdrettsnæringa, sier Remi Nilsen. Butikkmedarbeider Viktoria Teigen i Øksfjord er glad for jobben på nærbutikken.

Gi tilbake til lokalsamfunnet

— Å legge til rette for at lokalsamfunnet får ta del i verdiskapningen gjennom å levere varer og tjenester til oppdrettsnæringa, er det som skaper arbeidsplasser i kommunen. Vi har noen gode eksempler på at det skjer, med to store bedriftsetableringer som selger tjenester til oppdrettsnæringa, sier Nilsen og peker på forfabrikken Polarfeed og servicebedriften Briks som reparerer og gjenvinner nøter og andre redskaper.

Nilsen ser på dette samspillet som selve krumtappen for å videreutvikle oppdrettsnæringa.

Brisk Aquaservice er etablert i Øksfjord for å tilby tjenester til havbruksnæringa. — Kun rent vann, ingen kjemikalier - det er vaskeresepten når Brisk Aquaservice i Øksfjord vasker luseskjørt, forklarer daglig leder Ole Karstein Johansen, som viser samfunnskontakt Roger Pedersen rundt i lokalene.

Har plass til mer oppdrett

— Vi har sjøareal nok som gjerne kan benyttes til næring, og da må det skapes komplementære næringer, og i sin tur flere innbyggere.

Nilsen medgir at det i Loppa også er mange kritiske røster til oppdrettsproduksjon.

«Vi har sjøareal nok som gjerne kan benyttes til næring, og da må det skapes komplementære næringer, og i sin tur flere innbyggere.»

Administrasjonssjef Remi Nilsen, Loppa kommune

— Ideologi kommer vi oss ikke unna, det er politikernes rett å styre etter sin egen overbevisning. Men kunnskapsgrunnlaget er alfa omega for å fatte beslutninger. Her eksisterer dessverre mange oppfatninger om oppdrett fra 90-tallet. I dag er næringa forsknings- og teknologidrevet og det stilles store krav til å framskaffe et kunnskapsgrunnlag for driften og for å få tillatelser til å drifte. En liten digresjon er at dette er kunnskapsproduksjon om havbunn, havstrømmer, biologi og natur som er viktig for kommunen, men som ikke vi som kommune har råd til å framskaffe. Det gjør selskapene, og vi får et godt kunnskapsnivå som vi kan bruke til mer enn etablering av oppdrettsnæringa.

Samspill villfisk og oppdrett

Samspillet mellom villfisknæringa og oppdrett framtida for videre vekst og utvikling for alle parter.

— Vi trenger mer kunnskap som underbygger eller avkrefter antakelser og erfaringer. Begge næringene er viktig for sysselsetting, inntekter og bosetting i kommunen. Sånn sett er torsken viktigere for Loppa kommune enn laksen, selv om verdien i penger er mye større fra oppdrettsnæringa. Så det sier seg selv at vi må ta samspillet med våre viktigste næringer alvorlig. Vi er fiskerikommunen hvor alt privat næringsliv er knyttet til næringene, fiskemottak eller produksjon.

Relaterte saker