Finnmark

Takker hjembyen for støtte og heiarop

— Festivalta er min måte å vise musikerkolleger hvor fint det er i nord. Og samtidig vise alle i hjembyen min de fantastiske musikerne, sier fiolinist Miriam Helms Ålien.

Mange musikere har en drøm om å lage en bro mellom karrieren i verden og hjemme, forteller hun. Helt siden hun var lita jente har hun fått kjenne på følelsen av et helt lokalsamfunn som heiet på henne og støttet hennes sterke dedikasjon til musikken.

— Festivalta er på mange måter en stort takk for støtte og heiarop gjennom mange år.

Internasjonalt stjernelag

Det startet for fem år siden - Miriam sin egen kammermusikkfestival ble skapt. Her samles årlig et internasjonalt stjernelag av artister.

«Hele lokalsamfunnet stiller opp. Med mennesker som jobber som frivillige og bedrifter som bidrar økonomisk.»

Miriam Helms Ålien

— Dette har selvsagt ikke jeg klart alene. Her stiller hele lokalsamfunnet opp. Med mennesker som jobber som frivillige og på dugnad, og bedrifter som bidrar økonomisk. Dette hadde aldri blitt en realitet uten støttspillere, som for eksempel Grieg Seafood, som muliggjør drømmen om å by på internasjonale musikere og store konsertopplevelser.

Opplevelse å komme til Alta

Det første året inviterte Berlin-bosatte Helms Ålien musikere hun kjente. Opplevelsene som skapes på Festivalta har spredt seg i musikermiljøet, og nettopp hjemplassen, naturen og folkene som hun er så glad i, har blitt en populær opplevelse også for musikerne.

Hundekjøring, ski og akebrett

— Det skjer også mye spennende ved siden av øvelsene og konsertene. I dag kjørte vi hund i lunsjpausen og vi går på skitur eller kjører akebrett. Tilbakemeldingene er at det er kult å komme til en kald og hvit plass. Snø og kulde er en opplevelse. Også møtene med altaværingene som bidrar med tida si, enten de dukker innom med hjemmebakst eller er med i rigging og tilrettelegging, blir det snakket om.

Prisbelønt fiolinist

Miriam Helms Ålien er en prisbelønt og internasjonalt anerkjent fiolinist som startet å spille fiolin på Alta kulturskole som 6-åring. 32-åringen som til daglig er bosatt i Berlin, regnes som en av de mest spennende fiolinistene i norsk musikkliv. Etter at hun debuterte som solist i en alder av 8-år, har hun vært solist med en rekke orkester i Norge, Danmark, Tyskland, Israel, Italia, Tsjekkia og Russland. Hun har spilt med Kringkastingsorkesteret, Det Norske Kammerorkester, Bergen Filharmoniske Orkester, Czech Philharmonic Orchestra Pardubice, Stavanger Symfoniorkester, Arktisk Filharmoni, Oslo Camerata, Israeli Netanya Orchestra, Israel Camerata, Arkhangelsk Chamber Orchestra og Trondheim Symfoniorkester.

Foto: Thor Brødreskift

Miriam er også en aktiv og svært dedikert kammermusiker som opptrer på festivaler, og altafiolinistens CV er storslagen med gjentatte opptredener på norsk og internasjonal TV og radio. I 2012 vant hun «Prinsesse Astrids Musikkpris, og hun har vunnet en rekke andre internasjonale ærespriser og ble utnevnt til «Årets musiker i 2010.

Topplag er samlet

Når Miriam åpner årets utgave av Festivalta 2024 skjer det med masse energi sammen blåseorkesteret Kalabalik fra Harstad. Sammen skal de tolke Vivaldis fire årstider i såkalt Balkan crazy brass power-stil, lyder programomtalen. Resten av programmet og kammerfestuka er spekket med anerkjente musikere som fløytist Eva-Nina Kozmus,filoinist Yura Lee, bratsjist Emma Wernig, cellist Ildikó Szabó og Altas egen pianst Nils Mortensen, for å nevne noen.

Se hele programmet her:
https://www.festivalta.no/

«Det er stas å invitere til Festivalta i hjembyen og kjenne på publikums entusiasme og varme. Og samtidig gi musikerne den kule opplevelsen det er å komme til Alta.»

Miriam Helms Ålien

— Det er stas å kunne invitere til Festivalta i hjembyen og kjenne på publikums entusiasme og varme. Og samtidig gi musikerne den kule opplevelsen det er å komme til Alta.

Når hun blir bedt om å velge eller framheve ett av arrangementene, sier hun det er som å måtte velge blant alle man er glad i.

Men avslutningskonserten i Nordlyskatedralen blir heftig! Her spiller Doric String Quartet, en av de heftigste styrkevartettene jeg vet om, og vi avslutter i fellesskap med en oktett av George Enescu for strykere. Her kommer vi til å gi alt!

Her spiller Miriam «Kvartett til Tidens ende» i Nordlyskatedralen på Festivalta i 2021 med Pablo Barragan – klarinett, Jakob Koranyi – cello og Nils Mortensen – klaver.

Inspirasjon til unge musikere

Framtida for Festivalta er på mange måter spikret.

Vi skal ikke vokse oss mye større, det er ikke nødvendig. Vi er akkurat passe stor i dag. Vi skal fortsette å bygge relasjoner og samtidig være med på arrangementer som gir inspirasjon. Jeg er stolt av skolekonsertene vi gir, og samarbeidet med kulturskolen. Jeg vet selv hvor viktig det er som nybegynner og ung musiker å få slike opplevelser. Det er viktig inspirasjon, sier Miram Helms Ålien.

Hovedbildet: Miriam Helms Ålien
Foto: Mads Suhr Pettersen

Relaterte saker