Det er seiglivet myte at oppdrettsbransjen ikke har orden og kontroll. Et lakseliv starter på land, før den fraktes til åpne merder på sjøen, inntil den ender i slakteriet og deretter skal transporteres til markedene. På veien fra rogn til mat på bordet er det utrolig mange mennesker involvert. Det samme gjelder for store mengder teknisk utstyr, tunge innretninger, båter, nøter og merder – hvor hver operasjon, hver minste oppgave skal beskrives for å kunne utføres trygt og sikkert og i henhold til et sett av lover og forskrifter.
De ansatte arbeider i all slags vær, på land, på båter, flåter og oppdrettsanlegg i sjø – det er veldig mange utsatte arbeidsoperasjoner som krever årvåkenhet. Men jobb nummer en er å sikre at de ansatte hundre prosent forstår jobben som skal utføres, og at de er nøyaktige med regler og rutiner.
Myndighetskravene er mange, og Grieg Seafood Finnmark er sertifisert i ulike ordninger som også har fokus på å dokumentere og analysere hvordan man jobber og resultatene man oppnår. Kravet til dokumentasjon er stort, og kravet til offentlighet innebærer at «alle» har innsyn.
Kort fortalt handler helse, miljø og sikkerhetsarbeidet om å skape trygghet og trivsel for de ansatte. Vårt fokus er folk, fisk og miljø.
Folk, fauna og miljø
— Kort fortalt handler helse, miljø og sikkerhetsarbeidet (HMS) om å skape trygghet og trivsel for de ansatte. Vi er et team som jobber med HMS og vårt fokus er menneskene som jobber her, fisken og miljøet, sier Mats-Arthur.
Det skal være helsefremmende å gå på jobb. De ansatte skal kunne utføre en trygg jobb, ha fått god opplæring og vite hva arbeidsoppgavene består i.
— Veien dit handler om gode systemer, opplæring og rutiner. Folk og fauna skal ha det bra.
Du må like mennesker
Som igjen innebærer at Mats-Arthur og hans kolleger i Grieg Seafood Finnmark reguleres og styres av de mange kravene i lovverk og forskrifter innen oppdrettsnæringa.
— Vi dokumenterer og rapporterer. Hele «verden» får vite hva vi holder på med, om ønskelig. Men først og fremst må du ha en genuin interesse for menneskene som jobber her. Det er de som skal utføre jobben, som trenger trygghet overfor arbeidsoppgavene, og som er avgjørende for at drifta er i henhold til krav og regler.
Så helse-, miljø og sikkerhetsjobben handler om mer enn lister og ordensregler, definering av rutiner for hvordan jobber utføres, hvilket verneutstyr du skal benytte eller hvilke regler som gjelder om uønskede hendelser oppstår.
Flere hundre ansatte fra 19 land
— Det handler også om å styrke kulturen på arbeidsplassen. Vi er mange hundre ansatte fra 19 ulike nasjoner, så hvordan går vi fram for å sikre oss at alle får opplæring og god informasjon? Og hvordan følger vi opp, der regler ikke følges?
Her er verktøyene i kassa mange fra skriftlig informasjon og kurs til personlig oppfølging av den enkelte ansatte.
— Det vi med sikkerhet vet er at dette er et kontinuerlig og pågående arbeide. Vi må være på. Vi kan aldri hvile i arbeidet med å forebygge og forbedre rutinene som gjelder for jobbutøvelsen. De er lagd for å skape trygghet, og utgangspunktet for rutinene er alltid å definere uønskede situasjoner og jobbe for å unngå at de skjer.
Viktig å lukke avvik
Mats-Arthur arbeider litt over alt i bedriften, som han sier det. Han er utdannet innen samfunnssikkerhet og miljø fra Universitetet i Tromsø. Det var hans forrige jobb i Bedriftshelsetjenesten som førte ham til Grieg Seafood Finnmark. Han kommer opprinnelig fra Nordreisa og jobben i Alta krevde at han og familien flyttet nordover. Det angrer de ikke på, for Alta har gode fritidstilbud, flotte folk og en (kanskje) like vakker natur som Nordreisa.
Mats-Arthur har litt rollen som bedriftens ordensmann, som håndterer reglene, følger opp og må jobbe for å forbedre de som ikke følges.
— Vi har hatt utfordringer med høyt sykefravær, og vi har i løpet av året hendelser med personskader på jobb. Personskadene blir færre, men antallet er fremdeles for høy. Vi jobber for å unngå avvik, og vi må registrere alle avvikene for bedre å kunne forebygge. Vi må finne og påpeke årsak til hendelsene, for deretter å vite hva vi må gjøre for å forhindre flere hendelser. Det kan nok bli sett på som litt pirkete, men det er nødvendig for å forhindre skader og uhell.
Avvikssystemer rundt klesvasken
Lister og systemer blir også en del av personligheten, mener han og har foreslått å innføre avvikssystem på hjemmebane. Det ble selvsagt ikke godt mottatt, og han fikk bare ungenes store øyne da han ba dem levere en avviksmelding på en lapp da de klagde på klesvasken.
Mats-Arthur og MHS-kollegene må også holde både ansatte og ledelse godt orientert om «rikets tilstand». Det samme gjør alle avdelingene i bedriften.
— Her dokumenterer vi faktisk det som skjer og både ledere og ansatte får umiddelbart beskjed om hva som går bra og hva som må forbedres.
Hele bedriften er opptatt av Mats-Arthur sine arbeidsoppgaver.
— Fordi det overordnet sett handler om å ha det bra på jobb. Det er menneskene som skaper arbeidsmiljø, som tar vare på fisken og miljøet. Derfor er HMS-arbeidet så utrolig viktig.
Hovedbildet: Det skal være helsefremmende å gå på jobb. — Veien dit handler om gode systemer og rutiner, sier HMS-ansvarlig Mats-Arthur Isaksen.