Finnmark

Hun løfter to ganger sin egen vekt

For tre år siden satte hun seg målet om å klare 100 kilo markløft. — Det var mye for meg, og et høyt mål, sier Irma Olsen (43). Rett før jul perset hun igjen. Ny rekord er 150 kilo!

Kalenderen forteller at vi er midt i nyttårsforsettmåneden.Veldig mange har mer trening og bedre kosthold på lista si over ambisjoner og målsettinger for året vi nettopp har startet på. For Irma handler hele året om ambisjonene mange av oss starter ut med i januar.

Hobbyen krever systematikk

— Trening og mat. Dette er en hobby som krever mye systematikk. Når målet er å forbedre sine egne resultater, må jeg ha fokus over svært lang tid.

Det har 43-åringen hatt til gangs. Når hun ikke arbeider på lakseslakteriet på Simanes, er resten av døgnet dedikert familie og trening. Heldigvis, sier hun, er treningen noe familien er sammen om.

— Jeg trener crossfit minimum to ganger i uka og styrke en til to ganger, sammen mannen min. Sønnen vår er en aktiv 10-åring som driver med motorcross, fotball, håndball og boksing på fritida.

Seks år i egen bedrift

Irma flyttet til fiskeværet Havøysund fra storbyen Kaunas i Litauen i 2010. Det var mulighetene for jobb og god lønn i fiskeindustrien som var hovedmotivasjonen for å flytte.

Havøysund var veldig langt hjemmefra. Det innså jeg virkelig da jeg kjørte bil nordover. Jeg husker bare fjell og ødeland. Det var nesten en litt skummel opplevelse, sier hun og ler.

I Havøysund møtte hun Jørn Olsen og de fikk etter hvert sønnen Asbjørn. Irma er utdannet snekker, men skjønte raskt at hun ikke ville arbeide i byggebransjen.

— Jeg fikser det meste av snekring på hjemmebane, men jeg likte rett og slett ikke snekkerjobben og drog til Finnmark i stedet.

Jobbet som brannkonstabel

Etter noen år på fiskebruket, startet hun sitt eget vaskebyrå i Havøysund. Hun hadde også en liten stilling som brannkonstabel etter hvert.

— Det var en spennende jobb, med fysiske tester og trening som krav. Vi måtte trene på de mange situasjonene vi kunne havne i. Jeg har vært med å slukke brann i både båter og biler, og ytt bistand ved bilulykker.

Da familien bestemte seg for å flytte til Alta handlet det både om jobben for de voksne, og framtidig skolegang for Asbjørn.

Vi tenkte vel kanskje først og fremst på han. I Alta ville han få et større miljø og tilgang til flere fritidsaktiviteter. Mannen min jobber også i havbruksnæringa som driftsleder og kan bo hvor som helst.

Irma Olsen (43) er sterkere enn de fleste. Forleden satte hun ny personlig rekord i markløft på 150 kilo. — Det er en fordel å være godt trent, men de tunge løftene er det færre av i næringa på grunn av gode hjelpemidler med maskiner og utstyr, sier Irma.

Jobber i alle avdelinger

Irma fortsatte som selvstendig næringsdrivende med vaskebyrået etter at de kom til Alta. Her viste det seg at det var større konkurranse og vanskelig å komme inn i markedet.

— Å bare ha private hus på kundelista, er egentlig ikke god nok butikk, så jeg så meg raskt rundt etter annet arbeid og er sjeleglad over å ha fått jobb i Grieg Seafood.

Hun jobber i alle avdelinger på slakteriet, og trives med den variasjonen det gir. Det er ikke så mange tunge løft lenger i produksjonen, så den personlige rekorden i styrkeløft bærer hun med diskresjon.

Men det er opplagt en fordel å være godt trent. Jeg trives god i jobben, og her som med treningen, handler det om systematikk og nøyaktighet.

Relaterte artikler