Finnmark

Pendlerjobben åpnet opp for drømmetilværelsen

— Vi har tatt tilbake hverdagene. Nå bestemmer vi selv over tida vår. Vi har flyttet til fred.

Sunniva og Jostein Olsen er kommet til sitt eget lille paradis. Julestjerna er hengt opp, nissene har gjort seg klare for julaften og på bordet frister årets julebakst. Her har de bodd siden juni i år, og nå feirer de sin første jul på det fraflyttede stedet de har flyttet til.

Oppdrettet ga 9 nye innbyggere

Den vesle bygda Nuvsvåg i Loppa kommune, har økt folketallet i 2023. Jostein Olsen og familien har kommet, det samme har ytterlige fire voksne, og felles for dem alle er at de jobber hos Grieg Seafood i Loppa.

I Nuvsvåg bor det nå om lag 70 mennesker. En gang ei vital bygd på andre siden av fjorden for kommunesenteret Øksfjord, har de siste årene mistet skolen, barnehagen, fiskebruket og flere andre arbeidsplasser. De må med ferge for å komme seg til og fra skole, helsesenter og andre servicefunksjoner de måtte trenge. Bare nærbutikken er igjen. Den er sammen med skolen som grendelaget disponerer, et viktig samlingssted for bygda.

I Nuvsvåg bor det nå om lag 70 mennesker. I 2023 fikk bygda ni nye innbyggere. Felles for de voksne er jobb på Grieg Seafood sitt anlegg i Loppa kommune.

Søkte lykken i Nuvsvåg

Vi tok et livsstilsvalg, medgir paret som bestemte seg rundt juletider i fjor for å søke lykken i Nuvsvåg. Jostein hadde tilbrakt noen barneår der før han flyttet til Vesterålen, så Nuvsvåg var allerede et kjært sted hvor de besøkte familien.

Vi hadde begge jobbet mer enn 100 prosent stilling i mange, mange år. Det var tøft å få dagene til å strekke til. Vi så nesten ikke ungene, slik føltes det, forteller Sunniva.

Det var knapphet på både tid og økonomi, legger Jostein til.

Tilbud om jobb

Så da helseplagene også meldte seg for Sunniva, var det klart for dem begge at det måtte en snuoperasjon til. Et langskudd i blinde til driftslederen hos Grieg Seafood i Loppa, ble starten på et annerledes liv.

Jeg tok en telefon bare for å høre om muligheter for jobb. Og svaret ble positivt. Jeg fikk tilbud om en halvårskontrakt. Så var beskjeden at det var opp til meg selv å benytte muligheten mot videre engasjement, forteller Jostein.

Mer tid til familie og fritidsaktiviteter, medgir Jostein Olsen med musikk som sin store lidenskap.

Flott kombo mellom jobb og fritid

Og videre jobb ble det, og pendlertilværelsen som røkter på Kræken med ei uke av og ei uke på, passer familien utmerket.

Jeg trives utrolig godt i jobben. Her er det mye å lære og jeg ser at det er utviklingsmuligheter i jobben. Pendling blir en livsstil. Når jeg har fri har jeg helt fri. Det er ei dyrebar tid som jeg kan bruke sammen familien.

De solgte huset i Vesterålen med fortjeneste som var nok til å dekke huskjøpet i Nuvsvåg. Nå skal drivhuset opp å stå, poteter skal i jorda til våren og hva med noen høner?

Friheten handler også om bedre økonomi. Huset her koster en femdel av husene i Vesterålen, for eksempel, sier Jostein.

Klar for sin første julefeiring i nytt hus på et nytt sted. – Jeg har vakt på julaften, men om været spiller på lag kan jeg kanskje få en kjapp tur hjemmom, sier Josten Olsen.

Første jula i Loppa

I den julepyntede stua leker Lise Aurora og Arthur, og storesøster Ine er med på leken. Ine tar hver dag ferga for å gå på skole i Øksfjord, en fergetur som også venter Lise Aurora og Arthur.

Første skoleår blir nok hjemmeskole på grunn av lang skolevei, sier Jostein.

Men alt dette handler om vaner og tilpasning. Summen av goder ved å bo her, trumfer ulempene.

Hovedbildet:

Sunniva og Jostein Olsen (40) og barna Ine (16), Lise Aurora (5), Arthur (3) har flyttet til den fredeligste plett på jorda, med mektig natur, frihet og en attraktiv jobb.

Relaterte artikler