Finnmark

Vi er blant de reneste slakteriene i landet

-Vi gjør mer enn en god jobb! Radu Braticevici (28) leder hygieneteamet på fabrikken på Simanes og brenner for å levere gode resultater.

-Vi er stolte over å være blant de reneste lakseslakteriene i landet.


Godt renhold er avgjørende

Hygieneteamet jobber mens vi andre sover. Vann og såpeskum, og hygieneteknikere ikledd heldekkende, vanntette drakter er faste innslag hver eneste kveld og natt på slakteriet. I sju- åtte timer jobber de med rengjøring og desinfisering av alt utstyr og overflater. Slik gjør de klart for neste dags matproduksjon. Utstyr demonteres og vaskes, og det monteres igjen.

-Vår hovedoppgave er å sørge for rene produksjonslokaler og forhindre bakteriell spredning, planlegge og gjennomføre renholdet i fabrikken, forteller Radu.

Vi skrur ned og demonterer masse produksjonsutstyr i løpet av skiftet, for å komme godt til i kriker og kroker. Og bank i bordet, vi har god kontroll!

Radu Braticevici, leder hygieneteamet på Simanes

Godt arbeidsmiljø

Radu startet som vikar i produksjonen ved slakteriet på Simanes i 2013. Han flyttet til Alta fra hjembyen Bucuresti i Romania i 2011 for å studere norsk språk og kultur ved Universitetet i Alta. Han var allerede utdannet som kommunikasjonstekniker, men planen var å skaffe seg en bedriftsøkonomisk utdannelse i Norge. For å spe på økonomien som student, arbeidet han som vikar på slakteriet.

-Jeg fikk etter hvert tilbud om fast jobb som hygienetekniker, så jeg satte studiene på vent. Det var en god og spennende jobb i et godt arbeidsmiljø. Og med godt arbeidsmiljø, får man også gode resultater.


Jobben vises på mikronivå

Nettopp resultater trigger den tidligere, profesjonelle rugbyspilleren. I matproduksjon er renhold avgjørende for mattryggheten, og kvalitetssystemene i bedriften innebærer målinger og tester hver eneste dag. Hygieneteamets jobb vises helt ned på mikronivå gjennom prøvetaking av overflater og utstyr, bakterietester og andre daglige analyser.

-Dette er med å dokumentere at vi gjør en viktig jobb, og vi jobber hver dag for gode resultater. Listeriabakterien er alle matprodusenters største mareritt. Det er en vannbåren bakterie som det er vanskelig å bli kvitt når du først får den i hus. Derfor skrur vi ned og demonterer masse produksjonsutstyr i løpet av skiftet, for å komme godt til i kriker og kroker. Og bank i bordet, vi har god kontroll.

Mens vi vanlige dødelige sover, passer hygieneteamet på Simanes på at slakteriet er blant de reneste i landet.


Sulten på større oppgaver

Ansvar utfordrer og stimulerer Radu.

-Det er viktig å ønske seg noe mer og la seg utvikle. Det er en viktig grunn til å stå opp om morgenen!

Og etter seks år i hygieneteamet er han sulten på flere og større oppgaver i Grieg.

-Kunnskapen jeg har fått fra jobb og ledelse av hygieneteamet kan ikke kjøpes. Den kommer av erfaring og praksis. Jeg planlegger å ta mer utdanning for å tilegne meg en litt høyere stilling her. Jeg ønsker å ta i bruk flere av mine ferdigheter i jobben. Kvalitetsavdelinga, er neste stopp, drømmer han.

Vikar Muheeb Ali Ahmed Zead (til venstre) og Idris Mohamed Mahmoud i hygieneteamet gjør seg klare til å gjøre Simanes gullende ren.


Terrengsykkel og natur

Radu har bodd i Alta i snart ti år, og han har ingen planer om å forlate byen. Jobben i sjømatnæringa er viktig, det er også fritidslivet med samboer og hund.

-Det er flott å bo her med store muligheter for mange aktiviteter i naturen. Jeg har akkurat starta med terrengsykling. For en natur! Og for noen sykkelstier vi har over alt i terrenget. Tenk å stille til start i Off Road Finnmark en dag? Litt mer trening og fokus, så skal det kunne gå!

Relaterte saker