Finnmark
Smolten og bien
Biolog Sondre Larsen (35) har to favorittdyr: laks og bier. Likheten mellom dem er større enn man skulle tro.

-Avlmaterialet, værforhold, mattilgang og alt som kan oppstå tross menneskelige systemer og prosedyrer - det har smolten til felles med biene. Det krever interesse for å forstå biologien, for biologien trumfer alt, når alt kommer til alt.

Sondre er biologisk koordinator på settefiskanlegget i Landersfjord er har ansvar for den biologiske produksjonen fra rogn til smolt. Prosessen fra befruktet rogn til smolt, som er klar for utsett i matfiskanlegget, kan ta et helt år. I små og store kar produseres smolten som krever det beste stell, menneskelig kunnskap og årvåkenhet overfor selv de minste ting som kan forstyrre veien fra rogn til laks. Hit til laksens føde- og barselavdeling pendler Sondre på jobb fra Skien.

-Jobb og privatliv blir to ulike sfærer i hver sin ende av landet. Samtidig er arbeidskollegene her min andre familie. Vi blir godt kjent når vi arbeider og lever sammen stort sett hele døgnet. Vi feirer høytider sammen og tilbringer ellers tid med ulike aktiviteter når vi har fri.


RAS-teknologi og praksis

Turnusen innebærer fjorten dager på jobb og fjorten dager fri. Her får Sondre brukt utdannelsen sin og Grieg sin lange og høye kompetanse på resirkuleringsteknologi, ble faktisk en av årsakene til at han ville jobbe akkurat her.

-Jeg har mye teoretisk bakgrunn, men ikke samme forståelse for det praktiske. Vi har en høy andel ansatte med fagbrev, så jeg har lært og lærer utrolig mye av mine kolleger. Å tilegne meg praktisk kompetanse med produksjon med RAS-anlegg, ble en viktig motivasjon.

Avlmaterialet, værforhold, mattilgang og alt som kan oppstå tross menneskelige systemer og prosedyrer - det har smolten til felles med biene.

Sondre Larsen, Biolog

Startet med kveite

Sondre har imidlertid lenge likt å kombinere masteren i biologi med praktisk produksjon og startet i et selskap som drev oppdrett av kveite.

-Her var det langt større biologiske utfordringer og en mer variabel produksjon. Den gang var kveiteoppdrett ei pionernæring, uten de samme teknologiske og automatiserte produksjonsprosessene som i laksenæringa. Men jeg trivdes god.

Etter mange år med studier og jobb på Vestlandet, flyttet han hjem til Skien. Herfra gikk turen nordover til smolthovedstaden, hvor han startet som røkter på en lokalitet i Landersfjord i Grieg Seafood Finnmark.

-Jeg ønsket meg den praktiske erfaringen, og jobbet som røkter i to år før jeg tok fatt på jobben som biologisk koordinator.


Birøkter på fritida

Han innrømmer at han ikke tenkte å bli så mange år da han startet i jobben for fem år siden. Jobbveien er lang, men trivsel og faglige utfordringer veier tungt. Sammen med de fjorten dagene på hjemmebane i Skien med biene, seilbåten og musikk. Birøkting startet han med samtidig som han takket ja til jobben i Finnmark. Morfaren drev med bier da han var liten gutt, så inspirasjonen kommer derfra.

-Bier er utrolig gøy! Aberet er all honningen, ler han.


Sverming og parasitter

For Sondre er mest opptatt av bienes liv, og iveren etter å forstå hva som påvirker biologien. Her handler det også om å forhindre rømming, eller sverming som det heter hos bifolket. Han må passe på at biene har nok plass, og forhindre parasitten varroa, som er bienes svar på lakselusa.

-Dette kan være utfordrende når jeg er borte fjorten dager av gangen, men med god forebygging og stell mens jeg er hjemme, går det som regel fint.

Selv om faren havnet på akutten i sommer i forsøket på å hente hjem et bifolk som hadde svermet.

-Det ble litt mange stikk ja, og en allergisk reaksjon er slett ikke ufarlig. Men det gikk heldigvis bra. Sommeren i fjor var utfordrende med mye sverming.


Liv til gjenstander

Sondres to andre lidenskaper, seiling og musikk, krever også systematikk og utholdenhet. Men å sverme og skape liv til døde gjenstander som seilbåten og mandolinen, er avstressende, men krever like mye lidenskap som jobben med laks og bier.