Finnmark
Nå kommer jentene for full fart i næringa
— Fiskehelse og fiskevelferd er det mest interessante. Nei, det mest spennende er hvordan resirkuleringsanlegget fungerer.

Utveksling av interesser og synspunkter pågår på settefiskanlegget til Grieg Seafood Finnmark i Landersfjord. Andrine Sommervik (20), Signe Birkeland (19), Christine Bustgaard (22) og Kristine Nilsen (20) er godt i gang med årets sommerjobb.

Her er oppgavene mange og varierte, og det beste med å ha sommerjobb her er muligheten til å lære og få praktisk innføring i starten på en oppdrettslaks liv, sier Andrine Sommervik.

Viktig med utdanning

Jentene har det til felles at de allerede er under utdanning innen havbruk eller marine næringer, eller de er søkere til utdanninger som er relevant for havbruksnæringa i framtida.

Praksisplasser og tilbud om sommerjobb er viktig for videre rekruttering mener årets sommervikarer i Landersfjord. – Vi lærer mye og blir inspirert til å jobbe eller studere videre, er Andrine Sommervik (20), Signe Birkeland (19), Thomas Slåttbakk (22), Kristine Nilsen (20) og Christine Bustgaard (22) enige om.

— Jeg synes det er interessant å sette meg inn i og forstå hvordan settefiskanlegget fungerer, sier Christine Bustgaard som studerer marinteknikk ved NTNU i Trondheim. Hun kommer opprinnelig fra Bærum og har flyttet til Finnmark for denne sommeren. Her deltar hun i alle oppgavene på anlegget.

Konstruksjoner i vann

Alt er interessant, men med utgangspunkt i studiet jeg går, så er det klart at menneskeskapt teknologi i vann, er spesielt interessant for meg. Om Christine ender i havbruk, offshore, skipsfart eller andre fagområder innen marinteknikk, vet hun ikke ennå.

Jeg har fortsatt tre år å bestemme meg, og det er ikke lenge til jeg skal velge fordypningsretning. Hydrodynamikk, konstruksjon, kybernetikk eller drift og maskiner, det er mye å velge i. Så vi får se, sier hun.

Signe Birkeland og Kristine Nilsen tar i mot 1,5 millioner lakseegg. Skånsomt skal de flyttes fra kassene de ankom i til skuffer i klekkeskapet.

Dersom jeg en gang ønsker å flytte hjem igjen til Lebesby kommune, er dette absolutt en av de viktigste kompetansearbeidsplassene i kommunen.

Signe Birkeland

Kompetansearbeidsplass

Andrine er i gang med sitt fjerde år med sommerjobb i Landersfjord. Hun kommer fra Lebesby og jobben som akvatekniker motiverer til videre studier.

— Jeg er akkurat ferdig med videregående skole og har søkt havbruksvitenskap ved Universitetet i Tromsø. Vi lærer mye her, og jeg blir inspirert til å studere videre. Fiskehelse og fiskevelferd er et område jeg har lyst å lære mer om og jobbe med i framtida.

Venninna Signe Birkeland er her for andre året på rad.

— Dersom jeg en gang ønsker å flytte hjem igjen til Lebesby kommune, er dette absolutt en av de viktigste kompetansearbeidsplassene i kommunen.

Jobber turnus

De fleste ved settefiskanlegget jobber turnus og bor på anlegget. Thomas Slåttbakk startet med praksisplass i Landersfjord mens han studerte fiskeri og havbruksvitenskap. Da studiene var avsluttet startet han i et vikariat på nyåret, og etter sommeren er han fast ansatt. Han pendler til og fra Tromsø annenhver uke.

— Jeg stortrives på jobb. Det viktigste når man både skal bo og jobbe på arbeidsplassen, er å trives sammen de man jobber med. Det er et topp arbeidsmiljø her.

Artig med havet

Den spennende framtida som finnes i havet, motiverer ungdommen.

— Mange kystungdommer har erfaring med fiskerinæringa, men ikke samme innsikt i havbruksnæringa, sier Kristine Nilsen.

Å være her og få jobbe med hele livssyklusen fra egg til smolt som er klar for å settes ut i sjøen, er lærerikt og inspirerende, sier hun mens hun forsiktig løfter lakseegg over i de små skuffene hvor eggene skal klekkes.

Vi jobber på laksens barselavdeling.Som alt liv ellers, er starten på livet avgjørende for videre utvikling.

Andrine Sommervik
Å få jobbe med hele livssyklusen fra egg til smolt som er klar for å settes ut i sjøen, er lærerikt og inspirerende, sier Kristine Nilsen.

Sjekk her! Vi har akkurat mottatt 1,5 millioner egg. Her skal de være i seks til åtte uker før de klekkes og blir til yngel, forklarer Kristine.

Laksens barselsavdeling

Med rolige bevegelser løfter de lakseeggene over i klekkekarene.

— Her må ingen stresse, sier Kristine.

Andrine står med kontrollarkene og registrerer eggene og deres videre plassering på klekkeriet.

Her blir alt kontrollert, loggført og dokumentert. Det er egne prosedyrer for hvert utviklingstrinn fra egg til smolt. Nå er vi på laksens barselavdeling. Som alt liv ellers, er starten på livet avgjørende for videre utvikling.

Her skal eggene oppholde seg i seks til åtte uker før de klekkes og blir til yngel, forklarer røkter Eirik Sommervik.

Mange ulike kompetanser trengs

Settefiskanlegget rommer avansert teknologi og biologi. Her er det flust med ingeniøroppgaver for de som er interesserte i teknikk og mekanikk. Det er avanserte vannrensesystemer og moderne resirkuleringsanlegg for vann.

Samtidig er det levende liv som er avhengig av god behandling og gode oppvekstvilkår for å bli en sunn og frisk oppdrettslaks. Selv om vi får opplæring her, bør man ha utdanning, er jentens råd. De nøler ikke med å anbefale jobb i havbruksnæringa.

Havet er artig og som mange før oss har sagt; framtida ligger i havet.

Settefiskanlegget i Landersfjord produserer omlag 1900 tonn settefisk eller mellom 10-12 millioner smolt i året.
Relaterte artikler