Finnmark

— Lykken er en jobb som gir mening, også for mennesker med tung bagasje

Adam (39) unnslapp, på tilfeldig vis, massakren som drepte hans mor, far og bror i 2007. I dag priser han jobben, og lønna hos Grieg Seafood, som han hver måned deler med familien i Sudan.

Adam Abubakir Mohammads dystre historie startet mye tidligere. Siden 2003 har det vært humanitær krise i Sudan og Darfur hvor Adam og familien bodde. Flere hundre tusen mennesker har mistet livet og millioner er på flukt siden volden brøt ut i Darfur i 2003. Konflikten er hovedsakelig mellom den sudanske regjeringen og lokale opprørsgrupper.

Den andre humanitær krisen i landet skyldes klimaendringer som igjen har ført til tørke, økt fattigdom og sult.

Snø og kulde? Det hadde jeg aldri prøvd før.

Adam Abubakir Mohammad

Arbeider når andre sover

Jeg har vært utrolig heldig som har kommet hit og fått fast jobb. Men snø og kulde? Det hadde jeg aldri prøvd før, sier han og smiler.

Adam er teknisk renholder ved slakteriet i Alta. Han arbeider stort sett når andre sover. Om kvelden, blir fabrikkanlegget gjort rent. De fem hygieneteknikerne på skiftet arbeider fra klokka fem om ettermiddagen til rundt to-tretiden på natta.

Godt renhold sikrer trygg mat

— Det stilles strenge krav til god hygiene. Og vi gjør en viktig jobb, og den må gjøres med stor grundighet, sier Adam.

Og det er den fryktede bakterien Listeria som er fabrikkens fiende nummer én. Bakterien finnes nesten over alt i jord, vegetasjon, elver og slam. Den er vannbåren og vet å finne skjuleplasser i maskiner og utstyr i matindustrien. Godt renhold holder bakterien på avstand og sikrer trygg mat.

Det tas daglige prøver, så vi vet at vi gjør en god jobb, for prøvetakingen røper eventuelt det motsatte.

— Det stilles strenge krav til god hygiene. Og vi gjør en viktig jobb, og den må gjøres med stor grundighet, sier Adam.

Dramatisk flukt fra Dafur

I dag bor Adam i sin egen leilighet i Gakori. Veien hit fra Dafur har vært dramatisk.

Jeg jobbet på et annet sted, da familien min ble skutt mens de sov i sitt eget hus. Da jeg fikk vite om tragedien, ønsket jeg meg bare bort derfra. Det var farlig å være der.

Med hjelp fra flere hjelpeorganisasjoner fikk Adam og slektningene opphold i et flyktningemottak i Sudan. Det skulle gå enda et par år for han la ut på en farefull flukt gjennom Sahara på kamel.

Jeg fikk hjelp til å komme meg gjennom Sahara. Og vi ble fraktet på kamel.

Båtflyktning over Middelhavet

27 dager tok ferden gjennom den intenst varme og tørre ørkenen. Faren for å bli oppdaget og tatt av dage, var den største frykten. Men Adam og resten av følget klarte å ta seg til Libya før han på nytt fikk hjelp av menneskesmuglere til å komme seg over Middelhavet.

1000 dollar, og det var enormt med penger også i 2009. Overfarten skulle ta seks-sju timer, ble vi fortalt, før 35 mennesker, gamle og unge, gikk om bord i den lille gummibåten som skulle ta oss til Malta.

Fire grusomme døgn tok det.

Om bord var det en liten baby og det var eldre, syke mennesker om bord. En av flyktningene døde underveis. Det ugjestmilde havet bød på høye bølger.

Hjelper familien i Sudan

Adam forteller historien lavmelt, og med få ord. De kom seg til Italia, ble internert i en leir og ikke lenge etter ble han sendt videre til Norge.

Året etter ankomst Alta fikk han jobb i Grieg Seafood som hygienetekniker.

Her er kollegene mine venner. Og det er fantastisk å tjene egne penger og kunne hjelpe familien min i Sudan. De har verken jobb, hus eller mat.

Mange slektninger nyter godt av Adams jobb i Alta. Han har nå fått norsk statsborgerskap og har vært tilbake på besøk i Darfur flere ganger. Det er nå 15 år siden foreldre og søsken gikk bort.

Krevende å få familiegjenforening

Adam giftet seg med sin første kone i 2001, og fikk to sønner med henne. Beklageligvis døde Adams kone under fødselen av sitt andre barn. De to barna har siden da bodd fast sammen med sin bestemor. Nå er bestemoren blitt så gammel at hun ikke lengre er i stand til å ta seg av de to guttene som nå er 16 og 18 år gamle, og de bor nå sammen med sin tante, mammas søster i Sudan. Adam giftet seg med sin andre kone i 2014. Fram til nå har det ikke vært mulig med familiegjenforening.

— Lykken handler om å ha en jobb som skaper tilhold og mening for mennesker, også de med en tung bagasje, sier hygienetekniker Adam Abubakir Mohammad ved slakteriet på Simanes.

Lykken er å ha en jobb

Adam har vært heldig, sier han selv. Og lykken handler om å få en jobb som skaper tilhold og mening for mennesker, også de med en tung bagasje.

I tillegg til kollegene, som er mine kamerater, har jeg også norske venner. Jeg har blitt tatt godt i mot av altaværingene. Og det betyr veldig mye, sier Adam.

Relaterte artikler