Finnmark

— Jeg er på et bra sted nå med ansvar og utfordringer som passer utdannelsen min

— På kjølelageret er det vinter hele året, sier Daniela Majtnerova (32). Hun har flyttet 3000 kilometer nordover og trives med både å bo og jobbe i Artiske strøk.

For det er langt hjem til Lipany i Slovakia. Lite kunne hun om Norge, og enda mindre om Alta, før hun traff mannen sin som jobbet hos Grieg Seafood i Alta. Det skjedde på en av hans ferieturer til Lipany, hvor også han er født og oppvokst.

Ingeniørutdannet

Slik startet Danielas reise nordover i 2014. Daniela gjorde seg ferdig på Universitetet hvor hun gikk i fem år for å bli ingeniør. Da hun kom til Norge var det Hammerfest som skulle bli henne først bosted, ikke Alta der kjæresten allerede bodde og jobbet.

I Hammerfest vasket jeg private hjem i to år før jeg fikk jobb som tilkallingsvikar på slakteriet. Her har jeg nå gått gradene fra renholder, teamleder på pakkeriet, så en tur innom kontrollrommet, og jeg er på et bra sted nå med ansvar og utfordringer som passer litt bedre med utdannelsen min, sier Daniela.

Viktig logistikk

På kjøla klargjøres dagens leveranse med laks. Fem trailere skal i løpet av de neste timene forlate Alta med fersk fisk til markeder i Europa. Daniela er ordre- og lastansvarlig med ansvar fra ordren kommer inn, til den er lastet om bord og på sin vei videre.

Denne laksen skal til Spania, sier hun.

Daniela jobber med viktig logistikk. Produksjonsplanen bestemmer hva som skal slaktes og hvor fisken skal sendes, og Daniela og hennes team er fiskens siste stasjon før den forlater Alta.

Daniela drømmer om å etablere familie i Alta. — Det er store forskjeller på Slovakia og Norge, men det å ha en stabil jobb, gode kolleger, eget hjem og fast inntekt, er viktig.

Stabil jobb og gode kolleger

Vi må merke kassene riktig, og det stilles krav til merking og dokumentasjon, både fra kunde og ulike sertifiseringsordninger. Disse skal samordnes med de ulike ordrene, samtidig som vi har lagd en plan for lasting på bilene.

Daniela liker livet i Alta, og drømmer om å etablere familie her. Det er store forskjeller på Slovakia og Norge, men det å ha en stabil jobb, gode kolleger, eget hjem og fast inntekt, er viktig for henne. Jobben er ganske fysisk, så fritida handler om dagligdagse gjøremål og avslapping.

Har smakt alle burgerne i Alta

Jeg liker å jogge og tegne – og om sommeren er vi glade i å gå på fjellet. Det er også koselig å dra til byen på restaurant, sier hun og røper at hun er lidenskapelig glad i burger.

Ja, jeg vet det kanskje er litt ukorrekt å si når jeg jobber med fisk, men selvsagt spiser vi mye fisk. Men jeg må også innrømme at jeg har smakt alle burgerne i Alta, ler hun.

Mannen Lubomir som jobber på ventemerda på Simanes, er egentlig utdannet kokk.

Så Lubomirs kjøkken og burgere, er best!

Hovedbildet:
Daniela Majtnerova (32) er utdannet ingeniør og startet jobbkarrieren i nord som renholder. I dag er hun ordre- og lastansvarlig på fabrikken på Simanes.

Relaterte artikler