
Gjennom generasjoner har driftige folk fra Rogaland forvaltet og videreutviklet landbrukstradisjonene, tilpasset seg naturen og skapt råvarer av ypperste kvalitet. I Rogaland produserer Grieg Seafood 350 000 måltider med laks hver dag, som spises til middag eller på brødskiva i 50 land i alle verdens hjørner.
Fra melk og meieri til frukt og grønt
Jordbruket har hatt en sentral posisjon i Rogaland gjennom flere århundrer. Jæren alene utgjør nesten halvparten av fylkets totale jordbruksareal. Her har husdyrhold av storfe, sau, svin og høns vært viktig i generasjoner, og melkeproduksjonen har hatt spesiell stor betydning. Også i dag er Rogaland en stor leverandør av melk og meieriprodukter i Norge.
Drivhusproduksjon er også en viktig søyle i matproduksjonen som skjer i fylket. I områdene rundt Boknafjorden dyrkes både tomater og agurker i stor skala, og Rogaland er en av de ledende regionene for vekst av grønnsaker under glass i Norge. Denne produksjonen, som har lange tradisjoner i regionen, har bidratt til at fylket har blitt kjent for sine smakfulle, solmodne tomater og sprø agurker. Fruktproduksjonen i Rogaland har også tredoblet seg fra 2014 til 2023 – og fruktbøndene produserer både epler, pærer, plommer og moreller.
I tillegg til å være et fylke med lange landbrukstradisjoner, har Rogaland også sparket fra seg innen havbruk. I dag er oppdrettsnæringen en nøkkelaktør i norsk sjømatproduksjon, og produserer sjømat av høy kvalitet – som eksporteres og nytes verden over. Grieg Seafood har over 170 ansatte som er fordelt på lokaliteter i Stavanger, Kvitsøy, Bokn, Suldal, Hjelmeland og Sandnes.
– Alle husker hvordan det var å starte opp selv
Aase Vorre Skuland er prosjektleder for Kompetansenettverket for Lokalmat ved matforskningsinstituttet Nofima. Hun peker på at, i tillegg til de gunstige klimatiske forholdene og det gode vekstgrunnlaget, finnes det en sterk gründerånd i fylket og en vilje til å skape egne arbeidsplasser.
– Selvforsyningstankegangen står sterkt i Rogaland. Flere bønder tar i bruk ny teknologi – som gjør at man får mest mulig ut av arealene en forvalter, på en bærekraftig måte, forteller hun.
Aase roser også lokalmatprodusentenes sterke delingskultur og legger til at de er veldig interesserte i ny kunnskap innen sitt fagfelt.
– Alle husker hvordan det var å starte opp selv. De vil andre vel og ønsker nye velkommen. De søker sammen og lærer av hverandre, slår hun fast.
Dyrking av matkultur
Kombinasjonen av landbruk og havbruk har gjort Rogaland til et naturlig sentrum for å dyrke matkultur. Fylket er ikke bare kjent for sine gode råvarer, men også for å ha et rikt og mangfoldig matmiljø. Dyktige lokalprodusenter samarbeider tett, og det er ikke uvanlig at restauranter bruker lokale råvarer i sine retter.
I tillegg arrangeres en rekke festivaler, kurs og samlinger gjennom året, som har blitt populære møteplasser for både produsenter og forbrukere. Den mest kjente av disse er Gladmatfestivalen i Stavanger, som årlig samler tusenvis av matentusiaster fra hele landet.– Gladmatfestivalen samler fagfolk innen matproduksjon, matforedling og matformidling. Festivalen er et publikumsarrangement og en faglig møteplass, med et bredt program for foodies, barnefamilier, festivalglade, produsenter, fagfolk og serveringssteder, forklarer Maren Skjelde, tidligere daglig leder for Gladmat.
Hun forteller at Gladmat ble etablert i 1998, med mål om å bli Norges viktigste møtepunkt for mat- og matkultur.
– Omtrent 250 000 besøker Gladmat hvert år, og det er rundt 150 utstillere som representerer produsenter, foredlere og serveringsnæringen.
Festivalen arrangeres i Stavanger sentrum på sommerstid, men Maren forteller at selskapet også jobber med andre matrelaterte prosjekter gjennom året. De samarbeider blant annet tett med både Rogaland fylkeskommune og Stavanger kommune for å styrke Stavanger som matby og Rogaland som matregion.
– Gladmat fungerer som et nav for matnæringen, som gjennom ulike aktiviteter kobler matprodusenter med serveringsnæringen, og matindustrien med publikum.
En annen festival er Tomatfestivalen på Finnøy hvor Grieg Seafood Rogaland er stolt bidragsyter. Les mer om kokkeskolen som vi arrangerer for barn under festivalen her.Den perfekte kombinasjon
Når fruktbare jordbruksområder, variert klima og et rikt havbruk kombineres med sterke tradisjoner for samarbeid og innovasjon, er det ikke vanskelig å forstå hvorfor Rogaland fortsetter å være en av Norges ledende matfylker. Fra melk og meieriprodukter til smakfulle grønnsaker og bærekraftig sjømat, dyrkes det ikke bare mat, men også en levende matkultur som skaper fellesskap.
Det er vi stolte av – og det må vi ta vare på.