Rogaland
— Lokalsamfunnene og landet trenger sjømatproduksjon
— Hadde jeg ødelagt fjord, fisk og naturen der jeg bor, hadde jeg sluttet i jobben. Det er fortvilt mange myter og feilaktige påstander om oppdrett, sier Tom-Inge Aksdal.

Han er assisterende driftsleder og styrer lokaliteten Tollaksholmen som i dag har litt over 4000 tonn fisk i merdene. Lokaliteten har tillatelse til 5680 tonn. Tollaksholmen ligger nord for Boknafjorden, i grensen til Karmøy og Tysvær.

Lokalsamfunnene er positive

— Norge trenger matproduksjonen laksen innebærer, og lokalsamfunnene og landet trenger økonomien laksen gir, sier Aksdal.

Han poengterer også at lokalsamfunnene der laksen produseres, i motsetning til steder der det ikke drives oppdrett, er mer positive til oppdrettsselskapene og de verdiene de skaper lokalt.

Tom-Inge Aksdal er en dyktig fotograf. Her har han foreviget laks som spiser pellet – et unikt utsnitt og komposisjon vi ikke ser med egne øyne. Foto: Tom-Inge Aksdal

Kunnskap skaper forståelse

— Det kan skyldes at kunnskapsnivået er høyere her fordi flere jobber i industrien, og befolkningen i lokalsamfunnene vet hva vi gjør og forholder seg til arbeidsplassene som en betydningsfull del av samfunnet, sier han og legger til at også ringvirkningene er store. I tillegg til viktige arbeidsplasser er bidragene til lokalsamfunnene i form av støtte til idrettslag og aktiviteter, tatt godt imot.

De ansatte er forbildene

Det var ansatte i havbruksnæringa som var inspirasjonen til Tom-Inge for å ønske seg en jobb i næringa. Han var 12 år første gang han kom tett på lakseproduksjonen da han fikk prøve seg noen dager gjennom Operasjon Dagsverk.

— Jeg fikk være med røkterne på jobb. Vi kjente dem igjen i lokalsamfunnet og syntes de var noen staselige karer. Jeg likte jobben godt og året etter fikk jeg min første sommerjobb.

— Jeg er stolt av jobben vi gjør, og jeg liker å vise fram bilder fra arbeidshverdagen vår, som ikke så mange vet så mye om eller ser i dagliglivene sine. Foto: Tom-Inge Aksdal

Så båtene dra forbi, ville tilbake

Det ble fagbrev etter hvert, men han ble også lei av jobben og søkte seg jobb på land.

— Å stå på land og se oppdrettsbåtene dra forbi, ble en tøff påminning på den fantastiske jobben jeg hadde. Så jobben på land varte bare et halvt år før jeg ville tilbake til havbruksnæringa, og fikk jobb i Grieg Seafood. Og har vært her i 16-17 år.

Assisterende driftsleder Tom-Inge Aksdal har ansvar for at drifta skjer i henhold til lover og regler. — Men jeg får heldigvis vært litt ute også.

Fotograferer fra oppdrettet

Som driftsleder har han ansvar for at drifta skjer i henhold til lover og regler.

— Det gjelder både for fisk og mennesker. Det er mye som skal dokumenteres og rapporteres, så på mange måter er det en kontorjobb, men den skjer her ute på flåten. Så jeg får heldigvis vært litt ute også.

Ombord i flåten henger det flere flotte bilder fra kolleger i arbeid, maskiner, utstyr, fisk og vakker natur. De er signert Tom-Inge som er en habil fotograf.

— Fotografering er hobbyen min og jeg får tilbakemeldinger på at jeg har et godt øye for komposisjon. Å ta bilder herfra er viktig. Jeg er stolt av jobben vi gjør, og jeg liker å vise fram bilder fra yrker ikke så mange vet så mye om eller ser i dagliglivene sine.

— Norge trenger matproduksjonen laksen innebærer og lokalsamfunnene og landet trenger økonomien laksen gir. Foto: Tom-Inge Aksdal