–Alt er annerledes, mer moderne, mer teknologisk, sier Anita som ikke vet hvor hun skal begynne for å forklare forskjellene før og nå. Da Anita fikk jobb ved slakteriet hos Grieg lå det på Kunes. Anita bærer et stykke oppdrettshistorie gjennom en lang karriere ved slakteriet i Rogaland. Havbruksnæringa var på mange måter ei ung næring da Anita startet. Fra å ha vært ei attåtnæring for bønder og fiskere, skjøt den imidlertid fart på 90-tallet med flere oppdrettere, flere konsesjoner og større produksjon.
God og trygg mat
–Det var likevel helt annerledes enn i dag. Tenk bare på utstyr, maskiner og teknologien vi jobber med nå. Og kontroll- og kvalitetssystemene, de har bare blitt flere med strengere krav til grundighet og dokumentasjon. Folk skulle ha visst! Vi produserer trygg og god mat som er gjennomkontrollert, sier Anita som jobber som kvalitetsansvarlig på Stjernelaks.
Ingen planer om å slutte
Anita tok handelsskolen og arbeidet i flere år som butikkmedarbeider mens barna var små. Tilfeldigheter førte henne til Grieg Seafood. I 2008 satte hun seg på skolebenken igjen og fikk tatt fagbrev i akvakultur i 2009. Tross mange år med hardt fysisk arbeid, har hun ikke lyst å slutte. Slitasjeskader og litt flere «vondter» etter en arbeidsdag, til tross:
–Jeg er stolt av å jobbe med laksen, og jeg har mange flotte arbeidskolleger. Jeg trives på jobb og håper jeg får være her til jeg ikke klarer mer, sier 64-åringen.
Krim og strikking
Anita bor alene, med barn og barnebarn i nærheten. Hun kommer opprinnelig fra Stavanger, og har fortsatt flere venner der, en 40 minutters kjøretur unna. Hun liker å strikke, lese og reise. Late, varme dager under solen, er drømmen. Hun ser tilbake på mange flotte ferieturer i Thailand og gleder seg til å kunne begynne å reise igjen.Men noen pensjonstilværelse, vil hun ikke høre snakk om.
–Nei, jeg ser ikke for meg å slutte, sier dama som starter grytidlig hver morgen med krim ombord i båten ut til Helgøy. Favorittforfatteren er Jo Nesbø, og det blir noen sider hver dag på båten som tar 25 minutter hver vei.
–Ja, det har blitt noen bøker i løpet av alle disse årene.