– Festivalen har nærmest blitt en institusjon. En begivenhet som viser seg å være veldig viktig for både bygda og kommunen, sier festivalsjef Jan Børre Pettersen.
I fjor feiret Chrisfestivalen i Kjøllefjord i Lebesby kommune storstilt tjueårsjubileum. I år er de igjen klare til å fylle Foldalbruket med musikk og god stemning. Hele ti band og artister står på plakaten for 2023-utgaven av festivalen. Blant annet Moillrock, Marthe Valle og Jadadah.
– Det er vanskelig å si hvilket av bandene jeg gleder meg mest til. Det er jo jeg som har booket alle sammen, og jeg booker bare band jeg liker, sier Pettersen med et smil.
– Men selv om jeg gleder meg til alle konsertene, så skal jeg innrømme at jeg ser ekstra fram til å opptre selv.
Ment som en «engangs-happening»
Hvert år har Chrisfestivalen innslag av lokale band. I år blir det deLillos-tribute med Forum for scenekunst, og lørdagskvelden avsluttes av partybandet On the Rocks.
– Jeg spiller selv bass i begge disse bandene, og jeg kan love at det kommer til å bli kjempegøy, sier Pettersen.
Chrisfestivalen ble arrangert første gang i 2002. Festivalen er oppkalt etter, og er en hyllest til bluesartisten Kristen (Chris) Lyngedal som var fra Kjøllefjord. Festivalen skulle egentlig bare være en engangshendelse, men har – med unntak av to koronaavlysninger – blitt gjennomført hvert år siden oppstarten.
Festivalen har nærmest blitt en institusjon. En begivenhet som viser seg å være veldig viktig for både bygda og kommunen.
Det var daværende kulturkonsulent Per Christensen som tok initiativ til å starte festivalen. Lebesby kommune har eid festivalen fra begynnelsen. Grieg Seafood er en av flere bedrifter som er med på å finansiere arrangementet.
Festivalens hovedlokaler for konsertene er Foldalbruket i Kjøllefjord. Ifølge arrangørene kan du nye musikken sittende på hvitmalte fiskekasser – med tønner til bord, eller du kan velge å hive deg ut på dansegolvet.
– Når du i tillegg kjenner at historien ennå henger i veggene skapes en atmosfære som er helt unik og verd å få med seg.
Huket tak i på gata
Festivalsjef Jan Børre Pettersen kommer selv fra Lebesby kommune, men flyttet fra hjemstedet i ungdomsårene. Etter flere år i utlendighet i USA, begynte han å savne friluftslivet og det kalde klimaet – og i 2011 fikk han adresse i Kjøllefjord.
– Jeg hadde bare bodd her i ei uke da en vilt fremmed kar stoppet meg på gata og spurte om jeg ville være med i den lokale musikklubben. Han hadde nemlig hørt at jeg spilte diverse instrumenter, og ville gjerne ha meg med i noen prosjekter, sier Pettersen, og forteller at det er en gjeng ildsjeler i musikklubben som er bærebjelken i Chrisfestivalen.
– Jeg begynte som læregutt, og gikk etter hvert gradene opp til festivalsjef, sier han.
Ifølge Pettersen er det ikke reint få dugnadstimer som går med til å få planlagt og gjennomført festivalen. Han er likevel ikke i tvil om at det er vel verd innsatsen.
– Vi har blitt et samlingspunkt for både bygda og kommunen. Folk legger gjerne ferien sin til denne uka for å jobbe som frivillig under gjennomføringa, og mange utflytta kjøllefjordinger kommer hjem på ferie for å få med seg det som skjer.
Også artistene kommer gjerne igjen år etter år.
– Vi sørger for å gi alle en skikkelig god og personlig velkomst. Her sender vi ingen rett på hotellet, men stiller med hjemmelaget middag og hyggelig selskap. Det gjør at vi stadig får henvendelser fra artister som har spilt her tidligere, og som veldig gjerne vil komme tilbake igjen.
– Og det får de lov til?
– Selvsagt!