Finnmark

Produserer mat og skriver dikt i rekordfart

Han er litt av en folkepoet og bruker bare minutter på å skrive et dikt. Det bor også en liten oppfinner i Bjørn Ruben Larsen (41) – akkurat nå grubler han på en idé som ikke er delt med noen.

Områdelederen i Nordkapp har personalansvar for 32 mennesker og ansvar for 7 lokaliteter, hvorav fire er i drift, med omlag 16 000 tonn laks. Han motiveres av kolleger og å lage struktur på arbeidsplassen, og holde orden på matproduksjonen i Nordkapp kommune. På fritida handler det om fisk, sauer og dikt.

Bjørn Ruben er områdeleder i Nordkapp og har personalansvar for 32 mennesker og ansvar for 7 lokaliteter med omlag 16 000 tonn laks.

Raske rim og lange dikt

– Diktingen var noe jeg startet med som 16-åring mens jeg gikk på videregående skole. Jeg ble etter hvert god og rask til å dikte på rim. Det falt seg lett og finne ordene og rytmen, forteller Bjørn Ruben som i begynnelsen holdt diktingen for seg selv. I dag deler han diktene på facebook og de utløser latter, gjenkjenning og mange hurrarop, samtidig som noen av dem også fører til debatter om diktets innhold.

Fyr på kommentarfeltet

Som for eksempel da jeg hadde med en passasje om elektrifisering av Melkøya, da tok det av i kommentarfeltet på sak og politikk. Det er artig å få slik respons, sier han. Tematikken i diktene er ofte alvorlig, mens våpenet er humor og han glefser gjerne mot politikere og biter alle veier.

– Det handler ofte om politikk, men diktene har mange forskjellige politiske retninger.

Ville teste ut oppdrettsnæringa

Bjørn Ruben debuterte i oppdrettsnæringa som røkter i 2009. Da kom han fra jobb på ambulansebåten i Altafjorden. Han ønsket i første omgang å se om oppdrett kunne være noe for ham. På få år har det skjedd store endringer, medgir han, og det er først og fremst krav, dokumentasjon og regler som er blitt en større del av jobben i dag.

– Og store teknologiske endringer.

Testrunden i yrket i daværende Norway Royal Salmon, ble langvarig.

– Jeg trivdes veldig godt i jobben og fikk flere og flere utfordringer. Men det er også lurt å skifte beite av og til, og da Grieg Seafood Finnmark søkte etter områdeleder i Nordkapp i fjor, søkte jeg og fikk jobben.

Litt livsstil over arbeidet

Da ble også Bjørn Ruben pendler. Han er bosatt i Alta med samboer og barn, men er på jobb i Honningsvåg tre dager i uka.

– Det blir litt livsstil over det hele. Men så lenge det er interessant og givende, er det verdt det. Å lede mennesker i arbeid, er også en del av drivkrafta.

«Trivsel på jobben smitter det over på arbeidsoppgavene. Det er viktig å prestere godt i alle ledd for å oppnå gode resultater både for fisk, folk og selskap.»

Bjørn Ruben Larsel

Fiskeoppdrett er lagarbeid

For fiskeoppdrett er lagarbeid hvor alt avhenger av alt. Fôring, røkting og stell av fisken er en finstilt prosess hvor den ene oppgaven påvirker den neste i fiskens vekst og trivsel.

– Dersom vi har det bra på jobben og trives, smitter det over på arbeidsoppgavene. For det er viktig å prestere godt i alle ledd for å oppnå gode resultater både for fisk, folk og selskap.

Fiskeoppdrett er lagarbeid hvor alt avhenger av alt. Fôring, røkting og stell av fisken er en finstilt prosess hvor den ene oppgaven påvirker den neste i fiskens vekst og trivsel.

Jakten på kveita

I tillegg til familielivet med barn og aktiviteter, er hobbydrift med sau og fritidsfiske en kjær hobby. Alle har sett «Jakten på monsterkveita» og Bjørn Ruben medgir at nettopp kveitefiske er en lidenskap.

– Men i motsetning til Bård og co så får vi kveite, og det er ikke om å gjøre å fange den så diger. Samtidig har vi ikke bruk for alle kveitene selv, så jeg pleier å dele dem ut til gamlingene jeg kjenner, som ikke fisker selv lenger, men som elsker å få fisk.

Oppfinner-gener

Den kreative åra gjør at det ikke bare er diktingen som opptar tankene hans. Han bærer også på en oppfinnerdrøm og har allerede gitt et bidrag som er satt i produksjon og selges i næringa.

– Det er snakk om en fôrspreder hvor jeg hadde bygd en prototype som jeg delte med et firma som satte den i produksjon.

Ruger på en ny idé

Nå har han en ny og større ide, som han omtaler det.

– Men den forteller jeg ikke om til noen ennå.

Imens produserer han arbeidstegninger og han omtaler ideen akkurat så upresist som han våger:

– Det handler om matproduksjon og arbeidsplasser.

Det har tatt sin tid, og han har ingen formening om når og hvordan han eventuelt skal realisere dette prosjektet. I mellomtiden popper det ut nye dikt, og vi skal unne oss et lite bidrag helt på tampen:

CCS, PUD og PAD.
Koster milliarder før jorda er spadd.
Gass til å tjene store penger.
Med kraft som vi så nødig trenger.
Hva betaler den menige mann?
Tipper det blir i bøtter og spann.

De som styrer dette landet.
Gjør oss nord sånn passe forbannet.
Å stemme frem nye har ingen nytte.
Det skjer ingenting selv om de vil lytte.
Om du vil drive med noen slags syssel.
Må du spørre dem i Brüssel.

Avmakt er noe som krever balanse.
Nesten som i «Skal vi danse».
Vi styres i gjerdet som kveg og sau.
Vi merkes og slaktes, de er ikke snau.
Det er ikke stort vi heller kan gjøre.
Det kan ikke engang Jonas Gahr Støre.

Relaterte artikler