Finnmark

På denne arbeidsplassen blir du aldri utlært

Aina og Håvard er vokst opp på gård. Nå har de byttet ut ku og høns med millioner av husdyr. — Fisken har samme krav til stell som andre dyr – og her legger vi grunnlaget for en sterk fisk i havet.

Søskenene Aina (30) og Håvard (26) Holm Andersen jobber på settefiskanlegget i Landersfjord i Finnmark. Håvard er avdelingsleder på postsmoltavdelinga og Aina på avdelinga for klekkeri og startfôring.

Blir aldri utlært

Her blir du aldri utlært. Det er ei evig utvikling både biologisk og teknisk. Ny forskning og nytt utstyr – det er noe nytt hele tiden, sier Aina som er utdannet agronom før hun gikk videre på fiskeri- og havbruksvitenskap. Håvard har jobbet i næringa siden han gikk ut av videregående.

Her blir du aldri utlært. Det er ei evig utvikling både biologisk og teknisk styrt av ny forskning og nytt utstyr.

Aina Holm Andersen

Du må ha evnen til å jobbe systematisk. Jobben styres av et hav av prosedyrer og sjekklister.

— Og risikovurderinger! Dette er jobben for de som elsker å dobbeltsjekke og trippelsjekke, ler hun.

Oppvekstsenteret for laks

Og slik må det være på selve oppvekstsenteret for oppdrettslaksen som er styrt av avansert teknologi for vann og andre styringssystemer. Anlegget er på størrelse med ti fotballbaner og rommer 10-12 millioner fisk fra yngel til større smolt opp mot 500 gram. Her produseres all fisken som senere skal ut i sjøen på de ulike lokalitetene til Grieg Seafood. Det starter med egg som klekkes til yngel før fisken skal vokse opp å bli klar for utsett i sjø.

— Du må ha evne til å jobbe systematisk. Vi jobber med viktige biologiske prosesser fra egg til smolt hvor hvert steg på veien er avgjørende for en sunn og frisk fisk, sier Aina (t.v). Her gjennomfører hun dyppvaksinering sammen sommervikar Christine Bustgaard.

Levende liv og store verdier

— Hvert utviklingssteg på veien mot en robust fisk krever at fisken blir godt behandlet. Det er veldig små avvik som skal til underveis, for vi snakker om levende liv. Og det er store verdier på spill, sier Håvard.

Mat og riktige vanntemperaturer er viktig, det samme er god vannkvalitet. Hver eneste dag testes og sjekkes vannet fisken vokser opp i. Et avansert resirkuleringsanlegg for ferskvann er selve hjernen i alt teknologisk utstyr på anlegget.

Viktig arbeidsplass for kommunen

— Det er fantastisk å ha slike arbeidsplasser i distriktet. Her har vi en perfekt jobb, samtidig som vi bor og lever i naturen, sier Håvard.

Og han er over gjennomsnittet interessert i både friluftsliv og fisk.

— Gode jakt, fiske og snøscooterforhold er alt jeg trenger utenom jobben.

Friluftslivets store gleder

De er begge vokst opp med turer og fiske som en del av oppdragelsen. Aina liker friluftslivet og skal på telttur sammen med familien når det blir sommerferie, men Håvard blir beskrevet av søstra til å operere i en egen klasse. Han tok sportsfiskerlinja på videregående skole, og blir aldri lei av fiske, som han sier det.

— Vi håndterer store verdier. Og fisken er avhengig av at vi gjør en god jobb, sier Håvard. Her fôrer han fisken og inspiserer de gigantiske karene med millioner med laks fra 100 til 500 gram store.

Hvert utviklingssteg på veien mot en robust fisk krever at fisken blir godt behandlet. Det er veldig små avvik som skal til underveis, for vi snakker om levende liv.

Håvard Holm Andersen

— Det er adrenalin, spenning og utfordring på hver tur. Og jeg er ute så ofte jeg kan. Hele august blir tilbragt i ei elv. Jeg kunne faktisk ikke bodd i byen, sier han etter å ha tilbrakt flere år i Tromsø som student.

Lite høsting og dårlig matauk

Mens han til daglig produserer det som skal bli matfisk, blir det høstet mindre mat fra de mange turene hans.

Hele familien var alltid forundret over at han aldri kom hjem med fisk til middag, sier Aina.

Det er catch and release som gjelder, svarer Håvard.

Også for kveita, legger Aina til og røper at Håvard har fått et pålegg fra mor:

2.juledagslaksen må han fange og ta med seg hjem.

Relaterte artikler