Finnmark

Når Jan Gunnar reparerer fôringsutstyret til merdene skrur han også sammen prisbelønte revynumre i hodet

Det er her, mens han skrur eller reparerer utstyr på teknisk avdeling i Saltvika, revynumrene skapes. — Eller i løpet av de mange timene i bil ut til lokalitetene våre, sier Jan Gunnar Evertsen (54).

Teknikeren i Saltvika behersker flere scener. Den store jobbscenen er verkstedet i Saltvika hvor Jan Gunnar har ansvar for alt utstyr til miljøovervåkning i fôringsanleggene i regionen. Disse styres av dataprogrammer som igjen styrer de sensoriske instrumentenes mekaniske prosesser som elmotorer, lufttrykk, blåser, doser og velgere ute på flåten.

Også kameraene i merda er en del av det viktige utstyret som må fungere til enhver tid. Det overvåker fisken under fôring og gir den som gir fisken maten viktig informasjon om mengde og hastighet på fôringen. Det er igjen viktig for å gi fisken nok mat, med minst mulig svinn, forklarer Jan Gunnar.

Mon tro om det er et nytt revynummer Jan Gunner har i tankene nå?

Prisbelønt revyartist

Den tidligere bilselgeren fra Alta har også jobbet som landbruksmekaniker i 12 år før han startet i Grieg Seafood Finnmark.I lokalsamfunnet er han trolig mest kjent som en prisbelønt revyartist. For etter årevis med humoristiske blikk på lokalsamfunnet, har Altarevyen gjort seg bemerket og vunnet flere ganger i Norsk Revyfestival. Jan Gunnar og medspiller Tommy Berg gikk helt til topps i 2018 med innslaget «Presten».

Gode ideer dukker opp på jobben

— Vi skriver alt selv, og ideene får vi på de merkeligste steder. Det kverner alltid noe i bakholdet, spesielt når jeg kjører bil eller jeg står og skrur. Det er gjerne de dagligdagse pussighetene det kan bli tekst av, noe som blir sagt eller snodige opplevelser. Det viktigste for et revynummer er at innholdet skal være gjenkjennbart, og selvsagt må det ha et poeng.

Samler på kjappe replikker

Hvor mange av hans kollegaer i Saltvika som ufrivillig har blitt et revynummer, er uvisst. Men han innrømmer at han samler på kjappe replikker og karakteristikker til senere bruk.

Det har vært magert med revy under koronaen, og vi gleder oss veldig til å spille med folk i salen igjen. Vi har øvd og levert digitale revynummer til revyfestivalen under koronaen, men det blir ikke det samme å stå på scenen uten energien og responsen fra publikum.

Det beste med hobbyen er humoren og energien som både skrivingen og øvingen gir, synes han

Nå er det tid for å klargjøre merdelysene, og vi må forsikre oss om at de virker.

Fliring er deilig

På dagens arbeidsplan for Jan Gunnar står reparasjon av lysanlegg på en av lokalitetene på Nyvoll. Bruk av kunstig lys i merda påvirker laksens fysiologi og vekst.

— Lyssetting gjennom vinteren i den mørke årstida er viktig for å redusere forekomsten av kjønnsmodning til sommeren. Kjønnsmoden fisk slutter å spise, den har andre ting å tenke på. Så ingen vil ha en gra laks, bare glad laks.

Selvsagt blir det fliring på verkstedet, og de videre kommentarene om den glade laksen spretter fra mann til mann.

Fliring er deilig. Heldigvis er det mye latter her på jobben også.

Relaterte artikler