Finnmark

Europas mest moderne kassefabrikk ligger i Alta

Stephan Bjørnes omtaler isoporkassefabrikken som en diamant. Den driftes utelukkende på elektrisitet. Den er en av Europas mest moderne. Og den ligger i Alta.

Det nybygde anlegget på Skillemoen næringspark er hele 2 500 kvadratmeter stort og kostet 200 millioner kroner. Innenfor veggene er det like rent og sterilt som i et laboratorium. Her rusler vi rundt i rene innesko omgitt av et formidabelt berg av isoporkasser. I produksjonshallen produserer formstøpte maskiner kassene, mens et par ansatte følger med og sørger for at maskinene har råstoff å jobbe med. Kuldegrader utenfor til tross, det er bemerkelsesverdig godt og varmt innendørs.

— Jo mer økonomisk trygghet vi klarer å skape, jo bedre blir fabrikken for lokalsamfunnet. En omsetning på 100 millioner kroner, er noe vi skal strekke oss etter, sier daglig leder Stephan Bjørnæs i Kasseriet i Alta.
Ikke en dråpe fossilt brennstoff er involvert i produksjonen. Bedriften går utelukkende på strøm og forbruker 5 millioner kilowatt i året.

Plasskrevende produksjon

— Det er en veldig plasskrevende produksjon. Her lagres mye luft. Kassene består av ekspandert polystyren (EPS) som tilføres damp og blir til isopor. Kassene er cirka 98 prosent luft. Så beholdningen du ser her kan ikke stå her lenge, de må ut til kundene så raskt som mulig. To-tre dagers beholdning kan vi ha her, forklarer Bjørnæs og viser rundt i lagerhallen hvor det er stablet et sted mellom 15 000 – 20 000 isoporkasser.

Helelektrisk produksjon

For i andre enden av lokalet kommer kasse på kasse på samlebåndene. Nærmere bestemt 8 000 – 9 000 isoporkasser i døgnet produsert i to skift. Ikke en dråpe fossilt brennstoff blir benyttet. Hele produksjonen er elektrifisert og det anvendes 16 000 kilowatt strøm per skift, noe som gjør Kasseriet til den største forbrukeren av strøm i hele Alta.

Kassene består av ekspandert polystyren (EPS) som tilføres damp og blir til isopor. Kassene er cirka 98 prosent luft.

Største el-forbruker i Alta

— Vi bruker fem millioner kilowatt timer i året. Eller 16 000 kilowatt timer i døgnet som er like mye strøm som ett hus i Alta bruker på fire måneder. Dette betyr at vi må ta vare på all energien vi bruker for å produsere kassene. Vi gjenbruker energi og har avanserte løsninger for energibesparing, sier Bjørnæs.

Han jobber som daglig leder på fabrikken og er utdannet maskiningeniør. En utdanning han tok etter i årevis å ha slitt seg ut som butikkeier og selger i Alta og Tromsø.

Utdannet maskiningeniør

— Jaget etter kunder og inntjening ble tøff. Jeg måtte innrømme en dag at jeg var utslitt og måtte gjøre et drastisk valg for å beholde helsa.

Han valgte å selge butikkene og satse på en ingeniørutdanning med tanke på en fremtid i oljebransjen. Under studiene i Alta og Narvik jobbet han samtidig som røkter hos Cermaq i Langfjorden. Etter endte studier var det nedgang i oljebransjen og det dukket en spennende stilling opp hos Bewi. Det ble starten på Bjørnæs sin karriere innen EPS-produksjon. Senere fikk han en rolle ved fabrikken på Skillemo, som ble bygget av Jackon i 2022. Denne fabrikken ble forsøkt oppkjøpt av Bewi, men konkurransetilsynet avslo oppkjøpet. Den mest moderne fabrikken i fylket ble i stedet kjøpt opp av Kasseriet, som også driver produksjon i Gratangen.

Avanserte maskiner og automatiseringsteknologi gjør fabrikken til en av de mest moderne i Europa. Her inne er det rent som i et laboratorium. — Det stilles strenge krav, vi leverer til matprodusenter, sier Bjørnæs.

Avansert teknologi

— Grieg Seafood er vår viktigste kunde her i Alta. Vi frakter kasser til slakteriet hver eneste dag gjennom hele året.

Den avanserte automatiseringsteknologien fabrikken er bygd opp på gjør at Bjørnes daglig får bruk for utdannelsen sin. Det stilles også store krav til gode rutiner og kvalitet når man skal levere til matbransjen. Kasseriet er også med i flere sertifiseringsordninger som krever at de leverer og dokumenterer produktenes kvalitet.

— For tiden er vi opptatt av bærekraft ved å sikre løsninger både på energi og forbruk, men også resirkulering av gamle kasser for gjenbruk. Vi er en stor bedrift, men samtidig liten, slik at de ansatte får brukt kompetansen sin og kan være med å finne forbedringer og smarte måter å jobbe på.

Det nybygde anlegget på Skillemoen næringspark er hele 2500 kvadratmeter stort og kostet 200 millioner kroner.

Omsetter for 60 millioner året

Bjørnæs jakter fortsatt på kunder og nye ideer. Alta-bedriften omsetter for om lag 60 millioner i året. Og han har satt seg et hårete mål.

— Vi er kostnadseffektive og setter standard for bransjen. Men jo mer økonomisk trygghet vi klarer å skape, jo bedre blir fabrikken for lokalsamfunnet. Fabrikken ble bygd for tre skift, så vi kan produsere mer. En omsetning på 100 millioner kroner, er noe vi skal strekke oss etter, sier den daglige lederen, og vet at det er et hårete mål.

Relaterte saker