Maritim virksomhet, inkludert fiskeri og havbruk, står for 22 % av plastforurensningen langs norskekysten. Grieg Seafood Rogaland har lenge jobbet med resirkulering og tiltak for å unngå at plast fra produksjonen havner i havet. I tillegg har selskapet et mål om at alle anlegg skal gjennomføre strandrydding rundt sin lokalitet en gang i kvartalet. Nå skal Bellona bistå Grieg Seafood Rogaland med å jobbe mer helhetlig med plastproblematikken.
– En viktig del av samarbeidet går ut på å bevisstgjøre oppdretterne på deres mulighet til å påvirke - både gjennom tiltak som minimerer marin plastforsøpling fra havbruk, og tiltak som bidra til at mer av de store mengdene plast i bruk i sjøanlegg resirkuleres, istedenfor å havne på deponi eller forbrennes. Vi er glad for at Grieg Seafood Rogaland ønsker ta arbeidet med plast videre, og at vi nå kan gå i gang med dette samarbeidet, sier Kari Torp, seniorrådgiver havbruk i Bellona.
Selskapet skal utvikle et materialregnskap, der all plast som kjøpes inn registreres, med mål om at all plast skal gjenvinnes. I tillegg skal Bellona gå gjennom prosesser for sortering av avfall og være med på å opprette sterkere dialog med utstyrsleverandører og avfallsselskaper om hvordan de håndterer plastressurser.
Som et steg i denne retningen har Grieg Seafood Rogaland nylig investert i gangbaner rundt merdkanten laget av resirkulert plast fra havbruksnæringen.–Vi har hatt plastproblematikken på agendaen en stund, og blant annet har vi egne farger på tauene slik at vi kan vite hvis tau i sjøen kommer fra oss. Men nå ønsker vi å jobbe mer systematisk med plastutfordringen, og er glade for at Bellona vil hjelpe oss med det. Vi erkjenner at havbruk både er en storforbruker av plast og også en kilde til plast i havet. Her må vi bli bedre, sier Anders Eike, driftskoordinator for sjøanleggene i Grieg Seafood Rogaland.