Finnmark
Samarbeid med næringslivet gir skolen helt unike muligheter
Nordkapp videregående skole opererer i en helt unik liga. Kurs og tjenester til næringslivet skaper arbeidsplasser ved skolen og skolens kurssenter. Equinor investerer nå kr 63 millioner i et toppmoderne treningssenter som inneholder nye brosimulatorer og nye treningsfasiliteter som skal tilbys til næringslivet og skolens elever.

— Nordkapp videregående skole er viktig for lokalsamfunnet. Gjennom samarbeid med solide næringsaktører som Grieg Seafood, og nå Equinor, tilbyr vi tjenester og tjener gode penger som investeres tilbake til skolen, sier rektor Geir Stian Høyen.

Her får elevene undervisning med topp moderne utstyr og høyt kvalifiserte lærere og personell.

— ­Sikkerhetssenteret skaper flere arbeidsplasser og vi har 1300 kursdeltakere i året, som også betyr inntekter til byens hoteller og spisesteder, legger sikkerhetsansvarlig Hilmar Gerhardsen til.

Ringvirkningene av samarbeid med næringslivet betyr flere arbeidsplasser i Nordkapp.

Geir Stian Høyen, rektor Nordkapp videregående skole

Lakseskolen tjener penger

Nordkapp videregående er en av det som i havbruksnæringa omtales som lakseskolene i landet. Regjeringa opprettet i sin tid undervisningskonsesjoner for å styrke opplæring i bransjen. Fylkeskommunene får tillatelsene til å drive oppdrett, en tillatelse de igjen leier ut til oppdrettsselskapene. I Finnmark er det Grieg Seafood som drifter konsesjonen på 780 tonn i samarbeid med skolen, og skolen og fylkeskommunen tjener penger på lakseproduksjonen ut fra omsetning og pris på laks i markedet.

Undervisningskonsesjonen ligger på Sarnes, og her i lokalene til hovedbasen til Grieg Seafood foregår det både teoretisk og praktisk utdanning, forteller fagansvarlig Roger Skjeldnes i Grieg Seafood.

— De blå linjene er kostbare å drive når vi skal gi elevene relevant opplæring. Vi må tilby elevene undervisning i det de møter på arbeidsplassene. Formålet med undervisningskonsesjonene er å tette gapet mellom skole og arbeidsplass. Men vi legger heller ikke skjul på at det gir oss et unikt spillerom både når det gjelder investeringer og utstyr og tilbudene til elevene.

Skolen har egen båt for fiske og fangstelevene. -De blå linjene er kostbare å drive når vi skal gi elevene relevant opplæring. Formålet med undervisningskonsesjonene er å tette dette gapet, forteller rektor Høyen.

Skolen er en gave fra Oslo

Nordkapp videregående skole med 130 elever og 150 nettelever, er mest kjent for sitt tilbud innafor de blå linjene. Skolen som på 50-tallet ble gitt i gave fra Oslo kommune som et bidrag i gjenreisninga etter krigen, har alltid hatt en viktig rolle i nord som en av Statens Fiskerfagskoler. I tillegg til å gi ungdom videregående opplæring, har skolen i en årrekke også tilbudt opplæring og kurs for ansatte i marine næringer.

Kurssenter for maritime næringer

— Nordkapp kompetanse og sikkerhetssenter er en viktig del av skolens tilbud til elevene, samtidig som det er et utadretta kurssted hvor vi tilbyr sikkerhetsopplæring, kursing og sertifisering for ansatte i maritime næringer. Her selger vi tjenester til næringslivet og har kunder som Polarbase i Hammerfest og Grieg Seafood Finnmark. En avtale med Equinor, Vår energi og Petoro ble innledet i vinter, hvor vi skal drive sikkerhetsopplæring i 20 år for personellet på Johan Castberg og Melkøya og andre installasjoner i offshorenæringa, sier Høyen.

Tone Pedersen og Ørjan Thomassen ved Nordkapp kompetansesenter får flere kolleger når staben øker for å ta imot ytterligere 800 kursdeltakere i året.

Investeringer for 63 millioner kroner

Avtalen verdt 63 millioner kroner betyr 800 flere kursdeltakere i året, på toppen av de allerede 1300 som besøker Honningsvåg for kurs og trening. Sikkerhetssenteret skal utvide staben fra seks til 10 ansatte og jobber intenst for å rekruttere personell med riktig type kompetanse.

32 millioner kroner skal investeres i Sikkerhetssenteret og det skal bygges et nytt bygg med beredskapsrom, flere klasserom og sykestue for trening. Det skal kjøpes inn fire nye simulatorer, og dette skal sikre kursing av de fleste ansatte som skal arbeide på Johan Castberg feltet som starter opp med produksjon i løpet av 2024. Her blir det kurs i industrivern, beredskapsledelse, kjemikalievernkurs og offshore kurs i tillegg til de kursene som allerede gjennomføres i det moderne simulator- og sikkerhetssenteret. Sjøfolk, fiskere, ansatte i oppdrettsnæringa og olje og gassnæringa er dagens og framtidas kursdeltakere.

Topp moderne utstyr

— Vi er stolte av dette tilbudet, og du skal helt til Trondheim for å finne tilsvarende tilbud. Vi har utstyr i toppklasse med simulatorer og treningsanlegg. Oppdrettsnæringa har stor betydning for at vi har fått den posisjonen vi har i dag. De har vært og er en viktig kunde og har stilt sine krav som har bygd oss gode. Ringvirkningene av dette næringssamarbeidet betyr flere arbeidsplasser i Nordkapp. Det er det ingen tvil om, sier Høyen.

Vi har utstyr i toppklasse med simulatorer og treningsanlegg. Du skal helt til Trondheim for å finne tilsvarende.

Geir Stian Høyen, rektor Nordkapp videregående skole

Mye ute i felt

Det er hektiske dager på skolen hvor elevene er i full gang med eksamener og planlegging av hva som skal skje til neste år.

— I tillegg til å teoretiske fag, er vi mye ute i felt der det skjer. Undervisningskonsesjonen ligger på Sarnes, og der foregår det både teoretisk og praktisk utdanning, forteller Kurt Harald Antonsen. Som sisteårselev går han for lærlingeplass i oppdrettsnæringa etter endt videregående. Tina Fagerhaug Larsen går også akvakultur, men er fast bestemt på å ta videre utdanning.

— Det har vært spennende og lærerike år. Jeg vil fortsette i bransjen og har lyst til å studere videre på Fiskerihøgskolen ved Universitetet i Tromsø, sier hun.

Oppdrettsnæringa er svært teknologidrevet, men ingen kommer unna praktiske ferdigheter som spleising av tau, kommenterer Jim Joenssu, Anders Jenssen Sætermo, Kurt Harald Antonsen og Tina Fagerhaug Larsen.

Krever moderne utstyr

Og nettopp det at skolen tilbyr utdanning i tett samarbeid med næringslivet, blir poengtert av alle elevene. De er alle bevisst at de utdanner seg for en bransje med god lønn og betingelser, og synes det er bra at skolen også har råd til å tilby relevant og moderne utstyr som de får trene på, i tillegg til kontakten med næringa og den virkelige produksjonen.

Dette er fag som krever praktisk kompetanse, og da må vi trene og erfare fra reelle arbeidssituasjoner

Akva-elev Tina Fagerhaug Larsen (18)

Hovedbildet:




Ny kontrakt med Equinor på 63 millioner kroner betyr 800 flere kursdeltakere i året, på toppen av de allerede 1300 som besøker Honningsvåg for kurs og trening. – Nå kommer det ytterligerer investeringer i Sikkerhetssenteret for rundt 30 millioner kroner, sier rektor Geir Stian Høyen (t.h) og Hilmar Gerhardsen leder på Sikkerhetssenteret.

Relaterte saker